Flaska Banda

A magyar népzene kulturális követei

A legszebb a népzenében, hogy a dallamokat és szövegeket egyszerű falusi emberek írták.

„A mi célunk az, hogy mindenkit feltöltsünk, akár egy hosszú út előtt a flaskát” – s bizony a magyar népzene kulturális nagyköveteinek, a Flaska Bandának sikerül is az évszázadok óta őrzött hagyománnyal, a népzene szépségével megtöltenie az emberek szívét. Zenéjüket hallgatva a tiszta csengés, a hiteles autentikus muzsikálás jut eszünkbe, alázattal nyúlnak hangszereikhez, dalaikat fiatalos lendülettel adják elő. A héttagú formáció 2013-ban alakult, 2016 óta a Rakamazi Turul Hagyományőrző Egyesület színeiben működik.

 Vámosi Csaba, az egyesület elnöke mesélt lapunknak Hungarikumok a hungarikumban című kiadványukról, amely a pandémia alatt készült el az Agrárminisztérium támogatásával. Az angol nyelvre is lefordított különlegesség mellékletében található CD-t a Flaska Banda játszotta fel, s dalaiban a hungarikumok is megjelennek.

Hungarikum hangszerek

– Régóta ott motoszkált az ötlet a fejemben, de mindig csak toltuk magunk előtt, nem volt rá időnk, egyik fellépésről a másikra, egyik országból a másikba kaptuk a meghívásokat. Úgy terveztük, hogy majd megcsináljuk, ha lesz egy kevés nyugodt időszak az életünkben, hát lett is… Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy 2017 óta az Agrárminisztérium Hungarikum Főosztályának a zenekara lehetünk, számos országban képviselhettük Magyarországot és a nemzeti értékeket, ami nagyon hálás feladat, ugyanakkor hatalmas felelősség is. Ennek a tudatában készítettük el a kiadványt, amelynek a tematikája a hungarikumokon nyugszik. Összegyűjtöttük azokat a dallamokat, amelyekben felcsendülnek nemzeti értékeink a Vajdaságtól kezdve a Szatmáron át egészen Bukovináig, tehát egy, a történelmi Nagy-Magyarországot átfogó anyag került fel a lemezre. Külön számot kapott a cimbalom és a tárogató mint hungarikum hangszerek, valamint egy magyar nótacsokor Vadkerti Imre vendégszereplésével – összegezte a kiadvány tartalmát a banda prímása. Hozzátette: reméli, élvezhető és információkkal teli alkotást hoztak létre.

Professzionális tudás

A zenekar tagjai konzervatóriumot vagy akadémiát végzett zenészek, akik az aktív muzsikálás mellett tanítják is a népzenét.

– Mindannyian gyerekkorunkban kerültünk kapcsolatba a hangszeres népzenével, én akkor, amikor a bátyám elkezdett táncolni, és elmentünk megnézni egy fellépését, ahol a zenekar élőben húzta a talpalávalót. Nagyjából 12 éves lehettem. Szóval valamennyire mégiscsak kilógok a banda tagjai közül, mert én először azt fedeztem fel, mennyire nagy öröm megmozdulni a népzenére, azután vettem hegedűt a kezembe. Dezsőházi Tamás hegedűóráira jártam, aki jelenleg is megmaradt számomra követendő példának. Innentől kezdve egyenes volt az út, amin nem volt megállás, csak nagyon nehéz volt a szekér, amit húzni kellett. Aztán jött egy nehezebb időszak, mert hiába tanultam és gyakoroltam, nem volt kivel zenélni, a lelkesedés megtört bennem, és gondolkodtam, hogy abbahagyom, de adtam egy utolsó esélyt az egésznek, és elmentem a Tiszapéterfalvi Népzene és Néptánctáborba, ahol megismerkedtem a jelenlegi a bandámmal. Mint kiderült, mindegyikünknek volt egy-két vargabetű az életében, de végül egy csapat lettünk, én pedig nem hagytam abba a muzsikálást. Így utólag visszatekintve mindig is sorstól vezérelt volt az utam, amiért hálás vagyok… Sőt, az az időszak is a hasznomra vált, amikor nem volt kivel zenélni, mert legalább be tudtam fejezni az agrármérnöki tanulmányaimat, ami a jelenlegi életembe már biztosan nem férne bele – mesélt magáról Vámosi Csaba, akinek minden szava arról árulkodott, hogy a népi muzsika a lételeme.

A prímáson áll a repertoár

– A népzene életem egyik legfontosabb része, nélküle nem lennék ugyanaz az ember, mint aki most vagyok. Ezen kívül szinte nem is hallgatok semmilyen más műfajt, mivel mindent megtalálok benne, amit egy zenében keresek. Minden érzésre és hangulatra van benne dallam vagy szöveg. A legszebb benne, hogy a dallamokat és szövegeket egyszerű falusi emberek írták, zenei képzettség nélkül, vagyis kottaolvasást, -írást, összhangzattant még hírből sem ismertek, mégis zeneileg pontos műveket hoztak létre. Ráadásul olyanokat, hogy kicsit meghangszerelve a hollywoodi filmzenék sorai között is megállnák a helyüket. Sok-sok változást hozott az életembe a muzsikálás, amelynek óriási személyiségformáló hatása is volt. Emlékszem, milyen volt az az érzés, amikor fejben már tudtam, hogy minek kellene szólnia, de az ujjaim még nem tudták lefogni úgy a húrokat. Tudom, milyen minden egyes szép hangért megszenvedni. Úgy gondolom, hogy az az ember, aki nem elégszik meg a tudásával, a fejlődésben soha sem fog megállni. Egyszer megkérdeztek egy idős bácsit, aki végighegedülte az életét, hogy miért gyakorol még hetvenéves korában is. Annyit válaszolt, hogy „azért, fiam, mert érzem, hogy napról napra jobb vagyok”. Így vagyok ezzel én is… – jegyezte meg humorosan a Flaska Banda prímása.

Majd amikor arra tértünk rá, hogy Pekingben egy leadott műsoruk 22 milliós megtekintést jegyez, belgiumi turnéjuk során több ezer ember előtt léptek fel, és Törökországban 2019-ben, Büyükcekmecében első helyezést értek el a Debreceni Népi Együttes kísérő zenekaraként, szerényen annyit mondott: „Köszönjük szépen, igyekeztünk.”

Végezetül arról érdeklődtünk, milyen gyűjtésekből dolgoznak, miből áll össze a repertoár.

– Szerencsére nagyon sok gyűjtés publikus, az interneten hozzáférhető. Ki is használjuk ezeket a lehetőségeket, és megpróbáljuk stílushűen muzsikálni, ami talán a népzenében a legnehezebb feladat. Ugyanis, ha „lemásolok egy prímást”, akkor abban nincs benne a személyem, ha nem másolom, akkor nem leszek stílushű. Szóval meg kell találni az egészséges arany középutat. Egyébként pedig minden tájegységnek más és más stílusa van, sőt tájegységeken belül a prímások is eltérően zenéltek régen, éppen ettől izgalmas és változatos ez a műfaj. Amikor összeállítjuk a zenei anyagot, egy-egy dallamot negyedekként lebontunk, a kíséret megírja a harmóniákat, a tercprímás a kíséret alapján megírja a tercet, a fúvós pedig még rátesz egy lapáttál, és komplexé teszi a hangzást, ehhez már csak az énekes és egy jó szöveg kell.


Kanalas Ottilia 

text