Táncháztalálkozó Országszerte – 2021

2021. július 1-4.

Az idei Táncháztalálkozót, a tavalyi évhez hasonlóan, nem a hagyományos keretek között, hanem az ország különböző pontjain július első hétvégéjén rendezi meg a Táncház Egyesület.

Budapesten csütörtökön az Urániában Juhász Réka „Széles vizek” című lemezbemutató koncertjével indul a programsorozat, amit este tízkor a Budapest Parkban egy fergeteges nyitótáncház követ a Magyarpalatkai Bandával és a Tázlóval a csillagos ég alatt, a folk-kocsmában Kalász Máté és barátai muzsikájával. Pénteken este a Fonóba tesszük át a Táncháztalálkozó székhelyét, ahol igazi világzenei csemegékkel (Bognár Szilvia Sextet, Babcsán Projekt, Dresch Vonós Quartet) várjuk az érdeklődőket már délután öt órától, majd az Erdőfű táncházával zárjuk az estét. Ugyancsak pénteken a ferencvárosi Bolgár Művelődési Házban a nemzetiségi táncok (többek között szerb, horvát, bolgár) kerülnek főszerepbe tánctanításokkal, táncházakkal. Szombaton és vasárnap a Fonóban folytatódnak a programok. Délelőtt kézműves családi programokkal, interaktív gyerekkoncertekkel, többek között a Bahorkával, Paár Julcsival és a Kolompossal várjuk a kicsiket. Délután mindkét nap lemezbemutató koncertek (Gajdos, Kubinyi Júlia és az Autentico), tánctanítások és színpadi produkciók váltják egymást. Szombaton este egy különleges gálaműsorral készülünk, „Rendek között, vonók mögött” címmel fiatal erdélyi táncházzenészek koncertje kerül megrendezésre, a koncert előtt átadásra kerülnek az idei OTP Bank Táncház Díj és a Táncház Érmék is. Az estét hajnali kettőig tartó táncház zárja. A vasárnapi nap különlegessége a hírneves népművész Karsai Zsigmond születésének századik évfordulója alkalmából összeállított műsor lesz, melyben táncosok, énekesek, a táncházmozgalom emblematikus figurái (Sebő Ferenc, Szögi Csaba, Csatai László „Csidu”) és Karsai Zsigmond özvegye személyes élményeiken keresztül idézik fel Zsiga bácsi táncait, életét, személyiségét. A produkcióban közreműködik többek között Berecz István, Kis István, Teszári Miklós és a Bem Táncegyüttes. Vasárnap délután hatkor egy közös magyarpalatkai táncházba várjuk a világ minden tájáról a táncolni vágyókat. Ez a különleges „Minden magyarok tánca – stream” mulatság zárja az idei programsorozatot.     

Vidéken az alábbi városok kapcsolódtak be a programsorozatba: Eger, Gödöllő, Halásztelek, Jászberény, Kálló, Kiscsősz, Mezőkövesd, Nagyecsed, Nova, Sátoraljaújhely, Szeged, Veszprém, Zalaegerszeg. A különböző helyszínek részletes programja és az eseményről bővebb információ a www.tanchaztalakozo.hu-n , vagy az esemény facebook oldalán  elérhetőek.

text