Felhívás a III. Kalotaszegi Prímásversenyre

Méra World Music fesztivál

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a Méra World Music fesztivál 2021-es kiadásának keretében meghirdeti a III. Kalotaszegi Prímásversenyt. 

Kalotaszeg nemcsak a gyönyörű népviseletéről, látványos páros és legényes táncairól híres, hanem e vidék egykori híres zenészeiről, prímásairól is, akik virtuóz előadásmódjukkal Kalotaszeget a Kárpát-medence egyik legközkedveltebb zenei tájegységévé emelték. Ezért szervezünk ezen a vidéken vetélkedőt a hagyományos erdélyi népzenét játszó hegedűsök számára. 

VERSENYKIÍRÁS

Pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni.

A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként megközelítőleg 5-5 perc időtartamban. A kötelező versenyszámban a versenyzőnek, Viski Rudolf (Gyalu) kalotaszegi prímás játékáról, eredeti, a mellékletből letölthető népzenei felvételek alapján kell felkészülni. 

A szabadon választott versenyszámra a következő kalotaszegi prímások játékáról készült, eredeti népzenei felvételekből lehet felkészülni: 

Antal Ferenc „Árus” (Méra)
Boros Samu (Bogártelke)
Czilika János (Bogártelke)
Fodor Sándor „Neti” (Kisbács)
Kovács Simon „Buráló” (Magyarlóna)
Laka Aladár „Kicsi” (Kolozs)
Nonika Miklós „Hitler” (Gyerővásárhely)
Varga Ferenc „Csipás”
Zágor Aladár „Pici” (Váralmás)
Megfelelő színvonalú kísérőzenekarról minden versenyző számára a szervezők gondoskodnak (Bálint Zsombor - brácsa, Dénes Károly –cselló, nagybőgő), továbbá a versenyzőknek lehetőségük van saját kísérőzenekart hozni (az ő költségüket nem áll módunkban megtéríteni). 

DÍJAZÁS    
I. díj: nettó 7000 RON értékű pénzjutalom, 
II. díj: nettó 5000 RON értékű pénzjutalom, 
III. díj:nettó 3000 RON értékű pénzjutalom

A zsűri tagjai:

Árendás Péter
Koncz Gergely
Harai László
id. Tóni Rudolf
A versenyre az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni.

Jelentkezés
A jelentkezéskor a versenyzőnek egy, maximum 5 perces felvételt kell benyújtania, amelyet a szabadon választott versenyszám alapján állít össze.

Jelentkezési határidő: 2021. július 1., 23.59 óra

Az elbírálás feltételei:

A versenyen maximum 10 versenyző vehet részt, amennyiben a jelentkezések száma ezt meghaladja, a beküldött anyagok alapján a zsűri tagjai előzsűrizést végeznek. Az elbírálás során kiemelt szempontnak számít a dallamválogatás zeneesztétikai értéke, a bemutatott dallamok stílushű előadásmódja, illetve az előadó technikai tudása, valamint egyéni, művészi kisugárzása. A zsűri egy alapszintű követelményrendszer mentén (a játék ritmikai, intonációs jellemzői, stílusismeret, hagyományhűség) választja ki a győztest és a gálaműsor fellépőit.

A versenyen való részvétel további részletes feltételeit a jelentkezési űrlap tartalmazza. Az űrlap kitöltésével és a jelentkezés megküldésével a pályázó a versenykiírás jelen felhívásban rögzített és a jelentkezési űrlapon részletezett feltételeit tudomásul veszi, illetve magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A versenynap (2021. július 30.) nap programtervezete:

10.00 – érkezés és bejelentkezés;
15.00 – verseny, a kötelező zenei anyagból;
16.00 – szünet;
17.00 – verseny, a szabadon választott zenei anyagból;
19.00 – kiértékelés, díjazás;
20.00 – gálaműsor, majd táncház.

Letölthető mellékletek az eredeti cikk a forrás weboldalán

További információ:
Szakmai konzulens: Molnár Szabolcs

E-mail: molnarszabi@yahoo.com
Szervezési, technikai konzulens: Varga J. Csaba

E-mail: varga.csaba@hagyomanyokhaza.hu

Tel.:+36 70 684 5920
 

text