Gyermeklánc Fesztivál Alsóbodokon

A szórvány magyarság csak a gyerekeken keresztül menthető meg

Július 4-én Alsóbodokon tartotta meg a Gyermeklánc Gyermek- és Ifjúsági Fesztivált a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya a Csemadok Alsóbodoki Alapszervezetének társszervezésében. A fesztivál a Csemadok szórvány- és ifjúsági programjába is beleillik.

A Zoboralja festői szépségű falujában, Alsóbodokon, azon belül is egy kultikus helyen, az Esterházy János Zarándokközpontban valósult meg a rendezvény. A megnyitón Neszméri Tünde, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának titkára elmondta, a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya a Nyitra-vidéki szórványközösség kulturális életét szervezi, koordinálja.

Helyzetéből adódóan minden feladat, amit elvégez, a szórványközösséget hivatott erősíteni. Ezzel a rendezvénnyel az Országos Tanács által megfogalmazott célkitűzés is teljesül, hiszen a szórványban kiemelkedően fontos a gyermekekkel és ifjúsággal foglalkozni, dolgozni. A közösség megmaradásának alapfeltétele, hogy legyenek olyan magyar gyermekek, akik megismerik ősiek kultúráját és azt elsajátítják, továbbörökítik.

„Bízunk benne, hogy a korábban a Petőfi Sándor-program ösztöndíjasa, Szabó Bodó Renáta által négy évvel ezelőtt elindított gyermek- és ifjúsági fesztivál megéri majd, hogy a most fellépő hagyományőrzők gyermekeiknek és unokáiknak elmondhatják, én is szerepeltem ezeken a rendezvényeken.“

A megnyitóban Gyepes Lajos, a Csemadok Nyitrai Területi Választmányának elnöke Sebő Ferencet idézte: „A hagyományt nem ápolni kell, hisz nem beteg, nem is őrizni, mert nem rab. Hagyományaink csak akkor maradhatnak meg, ha megéljük őket“.

Paulisz Marián, Alsóbodok polgármestere köszönetét fejezte ki, hogy a Csemadok ismét az Esterházy János Zarándokközpontban szervezi meg a fesztivált, majd kiemelte: nagy öröm számára, hogy helyet biztosíthat ennek a rendezvénynek, hiszen öröm látni a gyermekeket és fiatalokat a színpadon.

A szervezők ezúttal is igyekeztek megszólítani az összes Nyitra-vidéki gyermek- és ifjúsági hagyományőrző csoportot. A járvány miatt sajnos többen a mai napig nem tartanak próbákat, ennek ellenére kilenc csoport, illetve szólista szerepelt a régióból, valamint vendégül látták a szervezők a Galántai járásból a Mátyus Néptánccsoportot, a Komáromi járásból a Bellő Néptánccsoportot és zenekarát, az Érsekújvári járásból az Ebedi Citerazenekart. Az anyaországból, Őrbottyánból is érkeztek vendégek, a várost Barna Csenge képviselte csodálatos műsorával.

A fesztiválon ennek köszönhetően összekapcsolódott a szórvány és a tömbmagyarság.

A Zoboraljáról felléptek a nagycétényi Manócska Óvoda tanulói, a Nefelejcs Hagyományőrző Gyermek Népdalcsoport Alsóbodokról, Varga Vivien és Viktória, valamint Bencz Levente Gímesről, a nyitragesztei Balkó Tímea, az alsóbodoki Gyepes Patrícia, a Kolonban élő, de Zséréről származó Sándor Marianna kislányával, Olíviával, a koloni és az alsóbodoki alapiskolások.

A Gyermeklánc Gyermek- és Ifjúsági Fesztivál a szokásoknak megfelelően A csitári hegyek alatt kezdetű népdal közös eléneklésével ért véget, amelyhez az ebedi citerások adták meg az alaphangot. A csoportvezetők és fellépők emlékül oklevelet és alsóbodoki mézet kaptak ajándékba Gálik Péter méhésznek köszönhetően. A rendezvényt a Szőttes Kamara Néptáncegyüttes táncháza zárta.

A fesztiválon bemutatkoztak a Zoboralji Örökség Őrzői Hímző- és Viseletkészítő Műhely tagjai, akik 2019-ben kiérdemelték a Tárgyalkotó Népi Iparművész Szervezet címet. A csitári Brath Ella festményeinek és az alsóbodoki Gyepes Erzsébet népviseletes babáinak kiállítása nagy népszerűségnek örvendett. Molnár Imre fazekas és Molnár Belány Szilvia agyagozással kötötték le a gyerekek figyelmét. Az arcfestést a helyi magyar pedagógusok biztosították.

A színpadról elhangzott az is, hogy a Csemadok Nyitrai Területi Választmánya egy évvel ezelőtt álmodta meg, tájházat vásárol a Zoboralján, s az álom valósággá vált, jelenleg az ingatlan felújításán dolgoznak a szakemberek, ősszel nyitja meg kapuit a Zoboralji Tájház.

....

NT

text