Néptáncosok versengenek

Gazdag repertoárral állnak a zsűri elé a 12. Martin György Néptáncfesztivál ifjú tehetségei. A seregszemle péntektől vasárnapig zajlik Szegeden. Két program, a felvonulás és a folklórest a nagyközönség számára is látogatható.

 
Az első Martin György Néptáncfesztivál 1999-ben jött létre azzal a céllal, hogy a hazai magyar és nemzetiségi, továbbá a határon túli magyar néptánccsoportoknak adjon bemutatkozási lehetőséget zsűri előtt. Kezdetben korhatár nélkül jelentkezhettek a néptánccsoportok.

Lelkesedés és szenvedély
A 10. fesztivál kapcsán merült fel a szervezőkben, hogy e se­regszemle a fiatal korosztály, a 15–19 évesek bemutatkozó te­­repe legyen.
– Ilyen szakmai fesztiválja az ifjúsági korosztálynak nem volt, holott már nagyon jók. Sok táncdialektust ismernek, tudatában vannak a tánc és a zene értékének, de nem fásultak még bele, lelkesedésük és szenvedélyük páratlan – mondta Roboz István szervező, a Szegedi Nemzetközi Néptáncfesztivál Alapítvány kuratóriumi tagja, amely a Martin György Nép­­táncszövetséggel együttműködve szervezi a fesztivált.

Szakértő zsűri
A 12. seregszemle szervezését felettébb megbonyolította a pandémia. – A felhívást februárban szoktuk meghirdetni, ez idén áprilisra tolódott. Izgultunk, hányan jelentkeznek. Sok együttesnek a pandémia miatt nem volt lehetősége a fel­­készülésre, így a szokásosnál kevesebben reagáltak, de őket semmiképp sem szerettük volna cserben hagyni – fejtette ki Roboz István. Végül 5 táncegyüttes vállalta a fellépést: a jászberényi Jártató, a ráckevei Bokréta és a Szeged Táncegyüttes, továbbá a deszki Tiszavirág és a szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes. A csoportok a néptánc-dialektusok sokszínű válogatásával készültek. Felcsíki, jászsági, gyimesi, mezőföldi, szilágysági, tövisháti táncokkal is a zsűri elé állnak. A szakértő bírálóbizottság tagjai Antal Dóra Örökség-díjas néptáncművész és nívódíjas koreográfus, Deffend Irén Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel méltatott táncművész, koreográfus, Farkas Tamás, Szarka Zsolt és Bu­­sai Norbert örökös Aranysarkantyús táncosok lesznek.

Nyilvános programok
A fesztivál két programja a nagyközönség számára is lá­togatható. Pénteken 17.30 órától az ifjú néptánctehetségek látványos felvonulást tartanak a Széchenyi tér–Kárász utca–Dugonics tér útvonalon.
18 órakor pedig elkezdődik a seregszemle megnyitóünnepsége, a táncosok ízelítőt adnak repertoárjukból. Szombaton 19 órától már a zsűri előtt bizonyítják ügyességüket a kisszínházban a folklóresten, amely program szintén nyitott az érdeklődők előtt. A részvétel ingyenes, de jegyhez és védettségi igazolványhoz kötött. Belépők az IH Rendezvényközpontban igényelhetők.
– Vasárnap zajlik a komoly, szakmai kiértékelés, amely so­­rán a zsűri tagjai a legapróbb mozdulatokat is kielemzik. Mindig vannak nagy örömök, de nem ritkán sírás is. A tét nagy, mintegy 500 ezer forintot osztunk szét az érdemeknek megfelelően – közölte Roboz István.

Koós Kata
 

text