Szólj, síp, szólj!

Hagyományőrző népi seregszemle Zselízen

A Csemadok Zselízi Alapszervezete pár évvel ezelőtt nagy elhatározással felelevenítette a hajdan nagy népszerűségnek örvendő Szólj, síp, szólj! elnevezésű hagyományőrző óvodás seregszemlét. Azóta évről évre a régió magyar óvodáinak közreműködésével kerül megrendezésre a népi hagyományok óvodások általi megélése a zselízi Magyar Ház udvarán, mely tavaly az Országos Népművészeti Fesztivál keretei között zajlott. Idén pedig ahogy a járványügyi korlátozások engedték, ismét elkezdték szervezni a rendezvényt.

A nemzeti identitásunk a hagyományainkban gyökerezik, ezek megélése jelenti a jövőt, ezért a hagyományőrző rendezvényeknek oroszlánrészük van a jövő generációjának formálásában. A nevelést pedig nem lehet elég korán elkezdeni, így a Szólj, síp, szólj! rendezvény kifejezetten az óvodásoknak szerveződött.

A programba idén 6 óvoda kapcsolódott be (Zselíz, Csata, Farnad, Sáró, Nyírágó és Garamsalló). Az egyes csoportok népdalénekléssel és néptáncok bemutatásával adtak számot tudásukról, természetszerűen díszes, szemet gyönyörködtető népviseletben.

A téma fontosságából fakadóan a szervezők nem versenyként hirdették meg a rendezvényt, hogy az ne csapjon át rivalizálásba. Mindenki ugyanolyan elismerésben részesült, hiszen a hagyománytisztelet messze túlmutat mindenen.

„Találkozni, együtt lenni mindig öröm! Öröm volt ismét látni ennyi csillogó szempárt. Annak pedig különösen örülünk, hogy újra találkozhatunk, újra együtt lehetünk és újra megszervezhettük ezt a szép rendezvényt” – mondta el Cserba Gabriella, a Csemadok Zselízi Alapszervezetének alelnöke. Hozzátette: „A gyerkőcökön is látszott, hogy élvezik, hogy újra közösségben lehetnek, kivétel nélkül végigtapsolták egymás bemutatóit, valósággal buzdították, motiválták egymást. Végül hatalmas össznépi közös táncolással végződött a program, ami önfeledt szórakozással zárult.”

A szervezők elkötelezettek, hogy e szép hagyományt tovább éltessék, és a jövőben is megszervezzék. Az óvodásokon és elhivatott tanító néniken biztosan nem fog múlni.

 Csonka Ákos

text