Ilyen volt az idei Szőttes Tábor

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg néptánctáborát a pozsonyi Szőttes Kamara Néptáncegyüttes.

Az Alsóbodokon tartott tábor két részre oszlott, az első felében a gyerekek tanultak bogyiszlói, illetve györgyfalvi táncokat. A tánctanulás mellett volt kézműves foglalkozás, különféle játékok, versenyek, sporttevékenységek. Ugyan a vártnál némileg kevesebb, mintegy 40 gyerek érkezett, de a szervezőgárda és a néptáncegyüttes tagjaival, Füzék György és Janikovics Ráchel szerint ennek is megvan az előnye. Mint kifejtették, így alaposabban át lehet venni velük a táncokat, aprólékosan lehetett velük foglalkozni.

A tábor második részében az ifi és a felnőtt korosztály tanult mérai táncokat, amely egy nagyon gazdag és igényes táncanyag. Emiatt az előző évek hagyományával szakítva az idén nem két, hanem csak egy táncanyagot oktattak. Érdeklődőből így sem volt hiány, mintegy 120-an vettek részt a táborban, több jelentkezőt nem is tudtak volna fogadni a szálláshely, illetve a tánchely kapacitása miatt.

A táncokat Horváth Mária és Gémesi Zoltán, Busai Zsuzsanna és Busai Norbert, illetve Fejér Erika és Taba Csaba, valamint Kassai Zsuzsanna és Reicher Richárd tanították, a gyerek- és a felnőtt táborban egyaránt élő zene mellett. A táncoktatás mellett napközben kézműves foglalkozások, métázás és egyéb szórakozások, esténként pedig táncházak várták a résztvevőket.

A felnőttáborban mérai táncosok, Muszka Ilonka és György is látogatást tettek, kötetlen beszélgetés keretében mutatták be Mérát, az ottani kultúrát, szokásokat, viseleteket, illetve azt, ők hogyan tanulták meg a táncot, és persze táncoltak is.

Szombat este a Pósfa zenekar adott koncertet.

Az idei volt az első alkalom, hogy külön tartották a gyerek- és a felnőtt tábort. A szervezők szerint ez bevált, tehát valószínűleg a jövőben is így marad. Más változtatást egyelőre nem terveznek a koncepción, bár felmerült, hogy a felnőtteket két csoportra, kezdőkre és haladókra osztják. De ez még a jövő zenéje, egyelőre kiértékelik az idei tábort, aztán majd gondolkodnak azon, mit lehetne változtatni, javítani. Mindenesetre az idei visszajelzések pozitívak.

A gyerekek nagyon élvezték, a szülőktől is nagyon pozitív visszajelzés jött
– mondta Janikovics Ráchel. Az ifi és a felnőtt korosztály körében is elégedettséget tapasztaltak mind az oktatás, mind a helyszín kapcsán.

Nagyon pozitív az idei táborban, hogy sok helyről jöttek résztvevők, olyan csoportokból is, ahonnan eddig nem jártak. Ennek örülünk, mert mindig az a célunk, hogy ez egy találkozóhely legyen. Az idei év ilyen szempontból nagyon jól alakult, szinte az összes nyugat-szlovákiai csoportból jöttek, de érkeztek Gömörből is, illetve Magyarországról több helyről, de Svájcból is vannak visszatérő vendégeink
– mondta Füzék György.

A táborral véget ért a Szőttes számára ez a rövid évad, hisz a koronavírus miatt csak júniusban indulhatott meg a munka a táncegyüttesben. Most egy hónap pihenés következik, majd augusztusban már számos szereplés vár az együttesre.

Nem tudjuk, mit hoz az ősz, de készülünk arra, hogy szeptemberben indítjuk az új évadot, folytatjuk a munkát, tagfelvételt hirdetünk. A célunk egyszerű, azt szeretnénk, hogy működhessünk, próbálhassunk, táncolhassunk
– fogalmaz Füzék György.

Fábián Gergely

text