XXIV. Temerini Népzenei Tábor

Immár 24. alkalommal szervezték meg a Temerini Népzenei Tábort. A fő helyszín ezúttal a temerini Kókai Imre Általános Iskola volt, a délutáni kézműves-foglalkozásokat pedig a Tájházban tartották meg. A tábor vasárnap kezdődött, és pénteken este gálaműsorral zárult.

 
A Temerini Népzenei Tábor programjai idén is tartalmasak voltak, a táborlakók naponta több órát énekléssel és muzsikálással töltöttek. A gyakorlati és az elméleti képzések által a gyermekek új ismereteket szerezhettek, vagy éppen elmélyíthették a tudásukat, ezenkívül kézműves-foglalkozásokon is részt vehettek.

Ez a harmadik évem a népzenei táborban, és eddig nagyon jól sikerült minden, furulyára és énekre iratkoztam.

Az órákat is nagyon élvezem és a tábori esti programokat is.

Én nemrég kezdtem bele a népzenélésbe, kontratamburán játszom, valamennyire benne vagyok a népzenében most már.

A választható foglalkozások keretében népi ének, citera-, furulya-, hegedű-, brácsa-, bőgő- és zeneelméleti oktatás zajlott.

Csonka Balázs oktató, Óbecse:

Itt, Temerinben Bolyos Miki foglalkozik a tamburásokkal, úgyhogy aki idejön, már tud tamburázni, tehát az alapok már megvannak, van aki egy éve tamburázik, valaki már több éve, és erre már építeni könnyű.

Kovács Kata Krisztina oktató, Temerin:

Népi furulyát tanítok és népi éneket itt, a táborban, most már harmadik éve, és nálunk vannak a legtöbben. Összesen 20 gyereket tanítunk, és nagyon változó korosztály, tehát van hatévesünk és tizennégy is.

A tábor egyik legfontosabb célja a gyermekek nemzeti öntudatának megőrzése és megerősítése volt – emelték ki a szervezők.

Nagy Gergő fő szervező, Temerini Népzenei Tábor:

A környezetünkben vagy a környékünkön meg régebben is, hogyha történelmi folyamatként tekintünk vissza arra, hogy hogyan éltünk, akkor leginkább a kultúrán keresztül sikerült a vajdasági magyarságnak megmaradnia és életben maradnia, ami egy fontos szempont.

A tábor a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében, tartományi és anyaországi támogatásból valósult meg.

text