Hagyományőrző tábor kezdődik Nagykállóban

A rendezvény szervezői a kézművesmesterségek gyakorlása, a néptánc és népdalismeret bővítése mellett egyéb kísérőprogramokkal is színesítik a táborlakók mozgalmas életét.

A 36. Téka Népművészeti Tábor ma nyitja meg a kapuit Nagykállóban. Magyarország legnagyobb hagyományőrző, nomád sátortábora augusztus 1-éig tart.

Mesterségek tárháza

A táborozók idén is 17-féle kézművesmesterséget, például agyagozást, beregi keresztszemes hímzést, bőrművességet, csipkeverést, fafaragást próbálhatnak ki, emellett citera- és énekoktatáson is részt vehetnek. A néptáncban gyakorlottak kalotaszegi, szilágysági, Vág-Garam közi és méhkeréki táncokat tanulhatnak, míg a kezdők nyírségi és mezőségi tánclépéseket sajátíthatnak el, a talpalávalót pedig négy zenekar, a Bürkös, a Bakator, a Zöldsátor és a Silvatica játssza.

A rendezvény szervezői a kézművesmesterségek gyakorlása, a néptánc és népdalismeret bővítése mellett egyéb kísérőprogramokkal is színesítik a táborlakók mozgalmas életét. Idén a Téka tematikus, páratlan napján, július 28-án a főváros legfontosabb kulturális központjával, a Fonó Budai Zeneházzal közösen Fonó-napot tartanak.

Ekkor lép fel a harangodi tánccsűrben Szarvas József Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, Hideg Anna nótafa, aki mesél a régiek hiedelmeiről, az erdélyi paraszti világ már letűnt szokásairól. A kicsiket és nagyokat a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia szórakoztatja, akik óriásbábokkal és élő zenével kápráztatják el a publikumot.

KM

text