Kilencvenéves a szanyi Bokréta

A szanyi Bokréta néptáncegyüttes kilencven évvel ezelőtt, 1931-ben alakult meg. Azóta teljesítik küldetésüket: őrzik és bemutatják a falu és a Rábaköz hagyományait, kultúráját. A csoport miniszteri kitüntetést kapott a jubileumon.
 

Jubileumot ül 2021-ben a szanyi Bokréta néptáncegyüttes. Az országos és nemzetközi hírű csoport alapításának 90. évét ünnepli. Az évforduló jegyében több rendezvény is volt már és lesz is még, amelyeken az elmúlt évtizedekre emlékeznek. Tavasszal elismerő oklevelet kapott a Bokréta Nagy István agrárminisztertől. A kitüntetést még márciusban ítélték oda, és úgy gondolták, átvételére nem lehet szebb alkalom, mint a falu búcsúja. A Szent Anna-kápolnánál Németh László pápai prelátus mondott szentmisét. Előtte köszöntötte Nagy István agrárminiszter az ünneplő közösséget.

Így kezdődött

A néptáncegyüttest Szany nagy tiszteletben álló kántortanítója, Kokas Kálmán alapította meg 1931-ben. A csoport azóta is őrzi a falu és a Rábaköz hagyományait. Hazai és nemzetközi fesztiválok állandó résztvevője, díjazottja. Kilencven év alatt harminckét országban képviselték hazánkat. Számos kitüntetés birtokosa a Bokréta. Nagy István beszédében utalt rá: a fa a szél ellen a gyökereivel védekezik.

A kultúra megtartóerő

– A szél tombolásának a fák a gyökereikkel állnak ellen. Amikor a kilencvenéves Bokréta néptáncegyüttest ünnepeljük, arról beszélhetünk, hogy milyenek a gyökereink. Képesek vagyunk-e minden kihívásnak megfelelni, és mindennek ellenállni, ami támadja értékeinket? A hitünk, a hagyományaink, a kultúránk, mind-mind megtartóerő. A szanyiak büszkék lehetnek táncaikra, zenéikre, hagyományaikra. Külön érték, hogy őrzik és tisztelik a hitüket is. Ez teszi a közösséget olyan erőssé, hogy semmi ne tudja felőrölni. Szinte minden szanyi család kötődik a kilencvenéves Bokrétához. Adott nekik tartást és identitást az, hogy a magyar népi kultúrát, a magyar táncokat, mozdulatokat, a virtust magukba szívhatták. Ez tart meg bennünket a helyes úton, magyarnak, szanyiaknak. Ide tartozunk a közösséghez és itt vannak gyökereink – fogalmazott Nagy István.

Töreki Imre vezette az úton az együttest

Az ünnepségen kiemelték Töreki Imre nevét, aki több évtizeden át volt vezetője a Bokrétának, és akinek talán a legnagyobb szerepe van abban, hogy az együttes ma is működik és teljesíti küldetését.

Cs. Kovács Attila

text