Élettel, muzsikával töltötték meg Barnagot

Kevés olyan tábor van az országban, ahol egyszerre oktatják a bourdon hangszer­csoport – a duda, a citera és a tekerő – használatát.

A gyakorló pedagógusokból, illetve előadókból álló csoport ezért kezdte el megszervezni a bourdontábort, hiszen tudták, hogy ez nagyon nagy élményt jelent gyerekeknek, felnőtteknek, oktatóknak és diákoknak egyaránt. A tizedik alkalommal megrendezett tábornak idén nem Tihany, hanem Barnag adott otthont, ahol a 110 résztvevő a muzsikájával és a jelenlétével különleges hangulatot varázsolt a faluba.

Legeza Márton amikor gya­korló népzenészként Ti­hanyba költözött, még nem so­kat tudott a környék, a Balaton-felvidék népzenéjéről, ezért elkezdett ezzel foglalkozni, és ebben segítségére volt több zenészkollégája is. Tíz évvel ezelőtt aztán megszervezték az első bourdontábort, ahol a kezdetektől napjainkig a Bakony és a Balaton-felvidék zenéjét tanítják a résztvevőknek.

Császár Dominik a legavatottabb gyűjtője ennek a zenének, és rendszerezi is a régi felvételeket, amelyeket a táborokban megpróbálnak „visszatanítani” azoknak, akik a helyiek közül fogékonyak erre. Az idei táborban Soós Réka, Navratil Andrea és Nyitrai Mariann éneket, Juhász Zoltán és Sáringer Kálmán furulyát, Dóra Áron hosszú furulyát, Juhász Kitti, Sándor Tímea és Lipták Péter citerát, BeseBotond és Császár Dominik dudát oktatott, míg Németh András és Lege- za Márton a tekerő használatát ismertette meg a részt­vevőkkel.

– A népzeneoktatás és a táncházak mai világában ennek a régiónak, vidéknek a zenéjét szeretnénk népszerűsíteni és elhinteni. Az elhatározásnak már megvannak a gyümölcsei, mert korábban a táncházakban, táncházas mulatságokban a Bakonynak, a Balaton-felvidéknek a zenéje nem került elő, mostanra pedig már annyira beleivódott ebbe a közegbe, hogy van, amikor maguktól bakonyi táncrendeket zenélnek, Balaton-felvidéki nótákat énekelnek, tehát sikerült az, amit szerettünk volna. Ennek a folyamatnak nincs vége, mert mindig újabb és újabb felvételek, népzenei gyöngyszemek kerülnek elő, amit mi is megtanulunk, és aztán továbbtanítjuk másoknak is – mondta a Dunántúli Bourdon Zenei Tábor szervezője.

A jubileumi, tizedik tábor iránt már akkora volt az érdeklődés az országból, hogy új helyszínt kellett keresni a zenészeknek. Így találtak rá Barnagra, ahol több helyen foglaltak szállásokat, és a népzeneoktatást is a falu különböző pontjain, különleges környezetben tartották.
Az augusztus 2-től 7-ig tartó táborban napközben ének-, furulya-, citera-, tekerő- és dudaoktatáson vettek részt a jelentkezők, esténként pedig remek zenés programokat tartottak. Felelevenítették az elmúlt tíz év legemlékezetesebb pillanatait, strandolni is voltak, a jó hangulat pedig egyértelműen adott volt Barnagon, ahol a helyiek is örömmel kapcsolódtak be a délutáni és esti zenés programokba.

Molnár Sándor

text