Néptánc és népzene minden mennyiségben

Még két napig zajlik a folkfesztivál

A Székesfehérvári Királyi Napok elmaradhatatlan része a nemzetközi néptáncfesztivál, amikor a világ minden pontjáról ideérkező táncosok lepik el a belvárosi tereket, énekszóval, kultúrával, zenével és tánccal töltik meg a Zichy ligeti színpadot és a Táncház amúgy is nyüzsgő épületét. Bár a Folkfesztivál idén sem lehet még nemzetközi, már harmadik napja dübörögnek a táncos programok.

A Királyi Napok Folkfesztivál programja még két napon át tart: hétfőn 15 órától ismét a családokat várják egy interaktív előadásra, de fellépnek majd az ARAMI tánccsoportjai, lesz Mesterkurzus, koncert és folkest, mindez a Táncházban.
A járványhelyzet miatt sajnos még idén sem lehetett nemzetközi néptáncfesztivált rendezni, de így sem maradtak a fehérváriak néptánc, népzene nélkül! A Malom utcai Táncházban augusztus 13. óta dübörögnek a színesebbnél színesebb programok a nap minden szakában, így a kicsik, a nagyok és a felnőttek is egészen biztosan megtalálhatják a nekik tetsző elfoglaltságot!

 Dübörögnek a táncos programok a Folkfesztiválon 

A Székesfehérvári Királyi Napok megnyitóját követően a közönség vasárnap délután találkozhatott először népzenével és néptánccal a Táncház falain kívül, azonban erre a programra érdemes volt várni, mert Kneifelné Laczkó Krisztina és a Szedtevette Zenekar olyat mutatott az Országzászló téren összegyűlt siserehadnak, amit még nem láttak. Értek a dinnyék, repültek a gólyák, aztán apró lábak pancsoltak a téren folyó „patakban”, majd énekszó mellett pici mancsok tapicskoltak a vízben, ültettek folyamihínárt és békalencsét: persze mindezt csak képletesen. A Királyi játéktér lett a Belváros az egyórás, hangulatos népi gyermekjátszó idejére.  

Nem csoda, hogy ezután a táncoslábú aprónép nagyját és szüleiket a Táncház felé vezette az útjuk, ahol az Alba Regia Táncegyüttes tegnapi műsora után ma a fiatalabb generáció vette birtokba a Nagytermet, ahol „kinyílt a Csillagkapu”, és az is kiderült, hogy ki hagyta ott a minden széppel, jóval és verssel teli ládáját. Ki ne ismerné Csoóri Sándor, Fejér megyei költő nevét, akinek Csillagkapu című gyermekkönyvét vitte színpadra Novák Péter „kultúrmunkás” vezetésével az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola Pulutyka csoportja, a Kispendely Énekegyüttes és a Parapács Zenekar. 

A nap itt még nem ért véget, ugyanis az igazán kitartókat és a felnőtteket este a Táncház udvarára várták vissza, ahol Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák adott koncertet. Műsorukban összeolvadt a magyar kultúra és a rock’n’roll szeretete, így férhetett meg a Malom utcában vasárnap este egymással egy kalotaszegi hajnali Petőfivel és Jimmy Hendrix zenéjével. A magyar népzenét, rhytm and blues-t, funky-t és a groovot ötvöző zenekar koncertjén a közönség igazi fúziós zenét hallgathatott, és akik még mindig nem fáradtak el eléggé, azok áttáncolhatták magukat a hétfőbe, amihez a Galiba Zenekar húzta a magyaros talpalávalót.

Torma Kinga Regina

text