Szuperprodukció készül

Fesztivál és állami ünnep a Nyíregyházi Folk Fél Héten.

Gálaműsorral nyit és az államalapítás ünnepével zárul a Folk Fél Hét Nyíregyházán – derült ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet hétfőn délután tartottak a nyíregyházi városházán.

Új helyszínen
– Új helyszínt táncolunk be, amelyet a jövőben gyakran szeretnénk használni – mondta Ugyan Attila, a Nyírség Táncegyüttes elnöke. – A Kállay-ház udvarán lesz az Itthon Nyíregyházán című fesztiválnyitó gálaműsor augusztus 18-án, amelyen hét nyíregyházi néptáncos csapat mellett itt lesz a Kárpátalja Néptáncegyüttes is. Az este hét órakor kezdődő rendezvényen a Szikes zenekar húzza majd a talpalávalót. Ez a nyitóprogramja a Nyíregyházi Folk Fél Hétnek. Másnap a Boban Markovic Orkestar ad koncertet a Rózsakert Szabadtéri Színpadon este nyolc órától. Európa egyik legnépszerűbb balkáni rezesbandája pár éve már fellépett a VIDOR Fesztiválon és az idén is nagy örömmel vállalták el a felkérésünket.

Ugyan Attila még elmondta, a szerdai gálán az utánpótlás-együtteseknek is kínálnak fellépési lehetőséget, be is mutatta Ugyan Dorkát és Krajnyák Petrát, akik társaikkal együtt színpadra lépnek a műsorban.

– Augusztus 20-án egy szuperprodukcióval készülünk – jelentette be Demarcsek György, a Nyírség Táncegyüttes művészeti vezetője.

– „Ásó, kapa, nagyharang” címmel hat együttes közös műsorát láthatja a közönség a Rózsakert Szabadtéri Színpadon 20 órai kezdettel. Az ötlet a Forrás Néptáncegyüttes művészeti vezetőjének, Szigetvári Józsefnek a fejéből pattant ki. Augusztus elején hat csapat három napon át próbálta a lakodalmast, amelynek az ősbemutatója augusztus 17-én lesz Kápolnásnyéken. Másnap Debrecenben táncoljuk el a műsort, majd a nyíregyházi lesz a harmadik fellépés.

Demarcsek György hozzátette, az előadás előtt jelentik be az egy hónappal ezelőtt elindított verbunkrekord eredményét is.

.....

JG

text