Indul a táncházi szezon

Szeptember 11-én harminckettedszer nyitják meg a táncházi évadot, ezúttal a Fonóban. Kihasználva a helyszín adottságait, délután háromtól hajnalig a kerthelyiséget és a termeket is megtöltik programokkal. 

Kora délutántól gyermek- és kamasztáncházzal, kézműves foglalkozásokkal várják a közönséget. A délutáni mulatságot a Netz Produkció – Triola Gyerekvilág családi örömzene és örömtánc előadása indítja, majd a „Fölszállott a pává”-ból jól ismert Sarjú Banda húzza a talpalávalót, az Örökség Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület által delegált tánccsoportok tagjai pedig még a legbátortalanabbaknak is segítenek a tánclépések elsajátításában. Aki elmélyültebb szórakozásra vágyik, az a kézművesek mellett maga is szőhet-fonhat, gyöngyszalagot vagy akár búzacsigát is készíthet.     

Az esti programokban a Kárpát-medence magyarságának és etnikumainak táncai kerülnek terítékre idén is. A Pajtában este nyolctól másnap hajnalig alapvetően a Magyarországon működő és a külhoni magyar táncházak, valamint a hazai etnikumok kultúráját őrző-közvetítő nemzetiségi táncházak mutatkoznak be. Többek között Rábaköz, Gömör, Nagyecsed, Bonchida, Magyarszovát, Sóvidék és Kalotaszeg táncai kerülnek terítékre. A tánctanításokban a neves táncoktatók és zenekarok mellett részt vesznek a Corvinus Közgáz Táncegyüttes, az Angyalföldi Vadrózsák Táncegyüttes tagjai és a Fóti Népművészeti Szakgimnázium tanulói is.

 
A Színházterembe várják azokat, akik elsősorban nem tanulni, hanem mulatni vágynak. Itt este fél kilenctől Senior táncház veszi kezdetét, tíz után pedig gyimesi, mezőségi és moldvai táncrendek váltakoznak egészen hajnalig a Szigony zenekar és a Budapest Mezőség Band közreműködésével.

Az esemény zenés-táncos rendezvénynek minősül, így csak védettségi igazolvánnyal vagy védettségi applikáció bemutatásával látogatható.

 

text