Székelyudvarhelyre jönnek az erdélyi táncházasok

Egy év kihagyást követően ismét megrendezik szeptember 10–11. között az Erdélyi Táncháztalálkozót Székelyudvarhelyen. A Patkóban gyülekeznek a táncosok és zenészek. 

Székelyudvarhelyen 2017-től kezdődően minden év szeptemberében összegyűlnek a népzene- és néptánckedvelő csoportok, ez alól csak a tavalyi ősz volt kivétel a koronavírus-járvány miatt. Noha látványos újításra idén nem készülnek a rendezvény alapfelépítését illetően, a fellépők és előadók mindig változnak, idén mintegy 700–750 vendég résztvevővel számolnak a szervezők.

Az idei programkínálatban a gyerek- és felnőttáncházak mellett színpadi előadások, néptáncoktatás, kézműves foglalkozás, borkóstoló és filmvetítések szerepelnek – mondta el lapunknak Orendi István, a Székelyudvarhelyi Néptáncműhely igazgatója. A táncos-muzsikás sokaság idén is a Márton Áron téren találkozik szeptember 10-én délután öt órakor. Orendi tapasztalatai szerint évről évre egyre többen látogatnak ki a városlakók közül is a nyitó eseménynek számító „örömzenélésre” a Patkóba. „Ennek kimondottan örülök, mert szeretnénk, ha ez az egész nem csak nekünk szólna, akik zenélünk és táncolunk.” Orendi István, a Székelyudvarhelyi Néptáncműhely igazgatója. 

A Patkóban induló közös mulatság után a pénteki programkínálatban szerepel még népzenei koncert a városi parkban, illetve filmvetítés a művelődési házban. A táncházak nyolc órától kezdődnek, több helyszínen a városi parkban és környékén. A járványra való tekintettel igyekeztünk minél több lehetőséget biztosítani a szabadtéri táncházra, hogy ne zsúfoljunk be egyetlen helységbe se sok embert – árulta el a főszervező. Ennek megfelelően több sátrat is felhúznak a Sétatéren, illetve a Park Étterem teraszát is birtokba veszik. A szombati programkínálat a gyerekeknek is kedvez, hiszen a kirakodóvásár mellett lesznek kézműves foglalkozások, illetve két gyerekelőadást is bemutatnak a művelődési házban, sőt táncházba is várják a kicsiket a Néptáncműhely próbatermébe. 

A nap további részében amatőr néptáncegyüttesek lépnek fel, néptáncot tanítanak, borkóstolót tartanak, este hattól pedig a Magyar Állami Népi Együttes gálaműsorára kezdődik a sportcsarnokban. A Körtánc – Kárpát-medence antológia című folklórelőadás az együttes fennállásának hetvenedik évfordulójára készült idén. A kétnapos programsorozatot állandó kiállításokként Dávid Botond Geofolk-fotósorozata és a Magyar Állami Népi Együttes tárlata színesíti. A teljes programkínálatról az érdeklődök az Erdélyi Hagyományok Háza honlapján, illetve az esemény Facebook-oldalán tájékozódhatnak.


 Bencze Emese

text