A felső-marosmentiek összetartozásáról szólt a Mente Fesztivál

 Szászrégen környékének magyar közösségét hivatott összehozni a hétvégén a Marosfelfaluban első alkalommal megszervezett Mente Fesztivál. A szervezők elsősorban a helyi értékek népszerűsítését tartották fontosnak, a néptánc és népviselet bemutatók mellett táncház, íjászat, baranta bemutató, kézműves vásár, gulyásfőző verseny, focibajnokság várta a résztvevőket a hétvégén.

Nem mindennapi módon, a temesvári Csíky Gergely Állami Magyar Színház előadásával vette kezdetét a Mente Fesztivál Marosfelfaluban. A kultúrotthonban bemutatott Zeppelin grófné esete a stílbútorral című darab iránt akkora volt az érdeklődés, hogy a regisztrációt már napokkal az előadás előtt le kellett zárni – számolt be a Székelyhonnak Kovács János szervező, aki azt is elmondta, eredetileg tavaly szerették volna megszervezni a Felső-Marosmente magyar napjait, de a világjárvány közbeszólt, meghiúsította azt. 

Ezért ezt az ideit nulladik fesztiválnak nevezik, annál is inkább, hogy a járvány még nem múlt el, megszorítások, szabályok vannak most is érvényben, amiket figyelembe kellett venni a szervezéskor. Húszezernél több magyar él Szászrégenben és környékén, ezt a magyar közösséget szeretnénk összehozni, ugyanakkor hírt adni a Felső-Marosmentéről, a magyar településekről, ezek sajátosságairól, értékeiről – részletezte a szervező. 

Néphagyomány, gyermekfoglalkozások, gulyásfőző verseny A Pro Feelfolu (Felfalu nevének legelső írott formája) és a Bíborka Egyesület ötletéből, az RMDSZ támogatásával sok fiatal összefogásával, a helyi önkormányzat, vállalkozók és magánszemélyek, önkéntesek hozzáállásával jött létre a színes és programjaiban gazdag fesztivál. „Nagyon sokan csatlakoztak a szervező csapathoz, sokan támogattak, mert hittek a rendezvényben” – hangsúlyozta Kovács János.

e A péntek esti színházi előadás után szombaton a falu szélén kialakított fesztivál-helyszínen huszárok, néptáncegyüttesek, hagyományőrzők gyülekeztek, majd felvonultak el a faluban, hogy kedvet csináljanak a fesztiválozáshoz. A szombat a néphagyományról szól, ahogy a főszervező is elmondta, tizennegyedik alkalommal tartották meg a Gyöngykoszorú néptánctalálkozót, amit este táncház követett, a nagyszínpadon pedig a Legbelsőkör és a Heveder Banda koncertezett. 

Vasárnap 13 órától a hat falu – Marosfelfalu, Marosvécs, Disznajó, Marosmagyaró, Holtmaros és Fickópataka református lelkészei tartanak istentiszteletet, majd délután kettőtől a későesti órákig a Band’Oraa, a Dream Flow, a Titán és az Örökség Zenekar követi egymást a nagyszínpadon. Délelőtt Mente Kupa, baranta bemutató, gulyásfőző verseny várja a fesztiválozókat, a gyerekfoglalkozások, a kirakodóvásár, a lacikonyhák egész nap a rendelkezésükre állnak. 

Antal Erika

text