Táncházak a Sajó Bandával

Befejeződött a Rozsnyói járást, régiót átölelő rendezvénysorozat, a Sajó Banda táncházzal egybekötött koncertkörútja. A táncházak a Borostyán Néptáncműhely szervezésében 12 tervezett helyszínen valósultak meg. A zenekar külön felkérésre hét alkalommal tartott önálló koncertet.

A 2005-ben Dernőn alakult Szivárvány leánycsoport folyamatos bővülésével jött létre mára a Borostyán Néptáncműhely. 16 év alatt fejlődött ki 9 tánccsoport és 2 zenekar, amelyek a Borostyán Néptáncműhelyt 180 taggal alkotják.

A táncműhely berkeiben három gyermek-néptáncegyüttes működik, a Csacsogó a 3 évesnél fiatalabbakat öleli fel, ahol a gyermekeknek a szüleikkel, nagyszüleikkel együtt tartják a foglalkozásokat. A Napraforgó a 3–6 éveseket, a Kincskereső pedig a 6 év felettieket várja. A Borostyán Ifjúsági Néptáncegyüttesben a 10 évnél idősebbek, a Borostyán Néptáncegyüttesben a 16 évnél idősebbek, míg a Borostyán Szenior Néptáncegyüttesben a 30 év felettiek táncolnak. 2020 elején Korcos név alatt egy hagyományőrző együttes is megalakult. Céljuk, hogy Gömör megye népszokásait vigyék színpadra.

A néptánc mellett 3 évvel ezelőtt a Hagyományok Háza segítségével elindult Rozsnyón a népzenei oktatás hegedű, brácsa, bőgő és cimbalom hangszereken. Azóta 2 zenekar is alakult a Sajó Banda és a Kis Sajó.

A Sajó Banda, amelynek tagjai a Borostyán Néptáncműhely táncosai közül kerültek ki, repertoárjában főként gömöri népzene kap helyet, idén tizenkilenc helyszínen mutatta meg tehetségét. A szervezet vezetője, Icso Valéria elmondta, hogy a zenekar tagjai a vírusos időszak alatt is végig próbáltak, egyedüli csoportként a táncműhelyben. Sikerült a nyolc hónap alatt összerakni egy egyórás koncert anyagot, amit májusban online mutattak be. A nagy sikernek köszönhetően adódott a lehetőség, hogy a már betervezett táncházak elé a zenekar élőben is fellépjen a kész programmal. Ez számukra nagyon motiváló volt, mert így többet gyakoroltak, hisz egy élő koncertet hetente többször nem egyszerű lejátszani.

A koncert segítségével, mivel az idén a táncműhely nem tudott táncos fellépéseket vállalni, sikerült bevonzani a közönséget a néptáncműhely által szervezett táncházakba. A rendezvényekkel nagyon jók a tapasztalatok, mindenhol dicsérték, kérték, hogy gyakrabban kerüljön megszervezésre ilyen műsor, hogy az emberek összejöhessenek és érezzék összetartozásukat. Ami még megtisztelő, hogy a zenekar felkérést kapott szlovák táncházat tartani Sajórédén (Rejdová). Az is nagy öröm, hogy az idén a tánccsoportok próbái, a Sajó Bandának köszönhetően, élő zenére történtek.

A Borostyán Néptáncműhellyel elválaszthatatlanul összeforr a Rozsnyói járás kulturális élete. Azon fáradoznak, hogy népi hagyományaink az eljövendő nemzedékek számára is fennmaradjanak. Nem ismerik azt a szót, hogy lehetetlen.

A rendezvényeket a Kisebbségi Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alap támogatásával sikerült megvalósítani.

Máté Gyöngyi

text