A Magyar Banda első lemeze

A tavalyi évben alakult Magyar Banda vendégelőadók közreműködésével, szeptember 14-én mutatja be 12 betyár című első lemezét a Fonó Budai Zeneházban. A zenekar sajátos arculata - amely a szabad variálókészség és rögtönzés - a lemez tematikájában is megjelenik. 

Magyar banda

A Magyar Banda 2020-ban alakult a magyar népzenei mozgalom elismert fiatal muzsikusaiból. Ifj. Szerényi Béla, a Fölszállott a páva egykori versenyzője, a Banda alapítótagja elsődleges célja az volt, hogy a zenekar olyan emberekből tevődjön össze, akik gyerekkoruk óta a népi kultúra szerelmesei, akik sajátjukként kezelik azt és a zene anyanyelvén hitelesen fejezik ki önmagukat.

Zenei stílusuk, így lemezük tematikájának alapja is a népzenében bőségesen jelenlévő, de eddig talán kevés figyelmet kapott szabad variálókészség és rögtönzés. Ennek különböző formái nem csak a pásztorhagyományban, hanem általában a hangszeres parasztzenében és énekkultúrában is megfigyelhetők. Ennek a zenei szabadságnak az egyik legszebb jelképe, amelyet a zenekar is a lemez szimbólumává választott: a betyár.

A betyárok olyan legények, akik lelkük megtörhetetlen szabadságával védik világhoz való jussukat. A lemez címe – 12 betyár - is erre utal, hiszen a vezérmotívumként fel-felbukkanó „betyár” szó tizenkét alkalommal hangzik el a dalokban. 

Hamarosan a zenekar lemezhez kapcsolódó videoklipje is megjelenik, amely stílusában a kiadott lemez borítójához és hangzásvilágához illeszkedik majd. 

A Fonó Budai Zeneházban szeptember 14-én, 20 órakor kezdődő lemezbemutató koncerten a zenekar tagjain kívül a meghívott vendégművészek mellett a Fitos Dezső Társulat is közreműködik, a koncertet pedig táncház követi, ahová az aktuális járványügyi szabályok szerint lehet belépni.

Lemezbemutató koncert résztvevői:

Ifj. Szerényi Béla – ének, tárogató, furulya, tekerő

Solymosi Máté – hegedű

Szilágyi Márton – hegedű

Zimber Ferenc – cimbalom

Fekete Márton „Kispuma” – brácsa

Tóth Máté – bőgő

 

Vendégművészek:

Borbély Mihály – esz-klarinét

Pecze Balázs – szárnykürt

Istvánfi Balázs – duda

Táncol: a Fitos Dezső TársulatGajó Dorottya
 
 

 

text