Dezsőházi Tamás

Szerencsések vagyunk, hogy a saját kultúránkkal foglalkozhatunk

Dezsőházi Tamás: 
 Állami kitüntetésben részesült a debreceni prímás, népzenegyűjtő.
 
A Felső-Tisza-vidék népi kultúrájának ápolását és továbbadását szolgáló tevékenysége elismeréseként Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kapott nemrég Dezsőházi Tamás, a Bürkös zenekar vezető prímása.

Hatéves korában kezdett hegedülni, és nem sokkal később a néptáncos nővérein keresztül megismerkedett a magyar népzenével is. Általános iskolás korában még klasszikus hegedűn kezdte el a zenélést. Építész szeretett volna lenni, végül mégis a népzene mellett kötelezte el magát. A középiskolát a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte, ahol Árvai Gabriella tanította, majd a Nyíregyházi Főiskolán Rőmer Ottó kezei alatt pallérozódott. Jelenleg a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium és a debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanára. Érdekesség, hogy most Kompár-Rőmer Judit, korábbi mesterének lánya a kolléganője az oktatási intézményekben.

– Legyen az népzene, néptánc vagy bármely népi alkotóművészet, kell, hogy legyen egy veleszületett érdeklődése annak, aki ezzel kezd el foglalkozni – vélekedett. Sokat jelent számára, hogy a saját kultúrájával foglalkozhat. Úgy gondolja, népi kultúránk fennmaradásában jelentős szerepe van mindazoknak, akik a magyar dallamkincseket összegyűjtik, feldolgozzák és továbbadják, így teremtve kapcsolatot a népzenészmesterek és az utókor között. Mint elmondta, ezek közül a mesterek közül ma már egyre kevesebben élnek, mind nehezebb velük találkozni, tiszta forrásból tanulni.

– Azt gondolom, szerencsések vagyunk, hogy a saját kultúránkkal foglalkozhatunk. A környező nemzetek közül egyiknek sincs akkora dallamkincse, mint nekünk – mondta. Hozzátette, a kutatók, gyűjtők eddig több mint 200 ezer magyar dallamot gyűjtöttek össze, míg a környező nemzeteknek csak néhány ezer van. Úgy látja, sokan az életforma, a lelkülete miatt érdeklődnek a népzenész élet iránt, akár saját civil munkájuk mellett is. Ennek ellenére nehéz bevonzani a fiatalságot ebbe a világba. Nem tudják, mit akarnak, azt a zenét fogyasztják, amit kapnak. Ha csak magyar népzene szólna mindenhol, akkor az emberek csak azt szeretnék.

„Talán arra lehetne ösztönözni őket, hogy minél tágabb körben ismerkedjenek meg a zenei irányzatokkal. A népzenét nem lehet úgy formálni, mint más stílusokat. Inkább a hangulatával tudja bevonzani a közönséget.”

– A Bürkös zenekart Kerezsi Antal alapította Nagykállóban, aki szintén most kapta meg a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést. A zenekarhoz 2003-ban csatlakoztam. A kétezres évek elején kezdtünk el gyűjteni, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kutattuk fel a még élő zenészmestereket. Ezt a gyűjteményt megtanultuk, feldolgoztuk és igyekszünk folyamatosan frissíteni, tanítással továbbadni – árulta el Dezsőházi Tamás. Hozzátette, a tanítás mellett tematikus koncerteken keresztül is megismertetik a tájegység zenei világát a közönséggel. Számtalan néptánccsoporttal, népzenei együttessel dolgoztak az évek alatt. A debreceni Hajdú Táncegyüttes állandó zenekara a Bürkös. Feleségét is egy ilyen közös munka során ismerte meg, aki a Debreceni Népi Együttes táncosa volt, jelenleg a Bihari Banda Hagyományőrző Egyesület tagja. 2008 óta élnek Debrecenben, nyolcéves lányuk tornázik, táncol. Fiuk idén tavasszal született, aki érdeklődve hallgatja és figyeli édesapja játékát.

Bekecs Sándor

text