Négy nemzetiség ünnepelt együtt a várban

Két nap alatt ezernél is többen léptek fel a marosvásárhelyi vár színpadán, és több ezren látogattak el a második alkalommal megrendezett Folkfórum Fesztiválra, amely a szervezők értékelése szerint elérte a célját: négy, Maros megyében élő nemzetiség találkozott, mutatta be hagyományos népviseletét, zenéjét, táncát.

Az egyetlen olyan rendezvényt sikerült megszervezni Maros megyében, ahol az itt élő négy nemzetiség együtt ünnepelt, megtekintette az előadásokat, kölcsönösen rácsodálkozott egymás hagyományos viseletére, népzenéjére, táncára – foglalta össze röviden a lényeget Barabás Attila Csaba, a Maros Művészegyüttes igazgatója, a fesztivál egyik szervezője, aki a Székelyhon érdeklődésére úgy összegezte a péntektől vasárnapig tartó eseménysorozatot, hogy az érdeklődés minden várakozást felülmúlt.

A néptáncfesztiválokra a gyakorlat szerint meghívnak egy-egy magyar, vagy szász, illetve cigány együttest, akik bemutatják az arra a célra készült előadásukat, többnyire sikert is aratnak, de a marosvásárhelyi várban ennél jóval több történt, a színpadról egy olyan üzenet jutott el a többi résztvevőhöz és a nézőkhöz, ami megmutatta Maros megye sokszínűségét, gazdagságát a néphagyományokat illetően is.
A székelyruhás kislányok áhítattal nézték a görgényhodáki táncosokat, a szászok táncára pedig összecsődült mindenki, ahogy a román néptáncosok, adatközlők is elámulva tekintették meg a magyar néptáncokat – fogalmazott Barabás Attila Csaba.

Interaktív kézműves műhely A Maros Művészegyüttes, a Pro Folk Dance Egyesület és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány által, a Spektrum Színház és a Világló Egyesület társszervezésével létrejött fesztiválon a hivatásos táncosok és zenészek találkoztak az amatőr néptáncosokkal, az adatközlők a legfiatalabbakkal, cigányok, románok, magyarok és szászok képviselték a megye egyes régióit, és ahogy Barabási fogalmazott, „még a Jóisten is szerette a folkfórumot, hiszen végig meleg, szép idővel örvendeztetett meg, még egy felhő sem volt az égen”.

A szervezők a néptáncosok, népzenészek, énekesek és adatközlők mellett a népi hagyományos mesterséggel foglalkozó kézműveseket is meghívták, akik interaktív műhelyekben tanították a szövést, fonást, fafaragást. A színpadi előadások mellett táncház, kiállítás, könyvbemutató és néprajzi előadás várta az érdeklődőket.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: 


Antal Erika

text