Határon túli hivatásos néptáncegyüttesek fesztiválja

Határtalan Táncfőváros 2021

„Egy pár lány, két pár lány , fekete-piros fekete , táncot jár”– írja Kányádi Sándor erdélyi költőfejedelem. És hogy miért is ezek a sorok jutnak épp eszembe a Határtalan Táncfőváros elnevezésű, októberi rendezvénysorozat eseményei között válogatva? Bizony azért, mert a határon túli hivatásos néptáncegyüttesek seregszemléjén olyan előadás is akad, amely az ő csodálatos szellemiségét idézi meg. Október 7. és 10. között a Corvin téren egy rendkívül színes ízelítőt kaphatunk a határon túli táncműhelyekben folyó munkáról. Jencsel Noémi, a Hagyományok Háza Szervezési Osztályának munkatársa, a FolkStúdió háziasszonya mesélt a részletekről. 

Milyen múltra tekint vissza ez a fesztivál és mi a fő célkitűzése? 
2017-ben került először megrendezésre, mert mindig fontos volt számunkra, hogy a határon túli táncegyütteseket ne csak alkalomszerűen mutassuk meg Budapesten, hanem legyen olyan esemény is, amelynek során több napon keresztül is koncentráltan rájuk irányul a figyelem, ez tehát a fő cél. Produkcióik gyakran magyarországi alkotók közreműködésével készülnek, így azt is meg tudják mutatni, hogy hogyan tudtak együtt dolgozni egy-egy itteni nagy alkotóval. 

Minden határon túli hivatásos néptáncegyüttes bemutatkozik?
Igen, a területi megoszlásban mutatkoznak eltérések, mivel Erdélyben sok ilyen működik, illetve Felvidékről az Ifjú Szívek Táncegyüttest várjuk. Kárpátalján és a Vajdaságban egyelőre még nem működnek hivatásos táncegyüttesek. Nem válogatunk a fellépni vágyók közül, mindenkinek biztosítunk lehetőséget. 

Lesznek kísérőprogramjaitok is. Mire számíthatnak az érdeklődők?
Táncházzal és koncertekkel színesítjük a néptáncegyüttesek bemutatóit, a koncertek új elemként kerültek rá a rendezvény palettájára. A kolozsvári táncházzenészeket szólítottuk meg, akik egy órás koncertet fognak adni. 

Van-e olyan programelem, ami valamiért különösen érdekes és kiemelten ajánlanád?
Mindegyik program más-más témát dolgoz fel, ezért nehéz a választás. Az Ifjú Szívek Táncegyüttest mondanám főként, mert sűrű fellépéseik miatt ők kevésszer jutnak el hozzánk. Saját anyagukat hozzák erre az alkalomra, a szlovák nemzetiségek táncaival is meg lehet ismerkedni az előadás során, a hatvan perces műsor nagyon színes és érdekes lesz. A Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című produkciója pedig a háború okozta problémákat dolgozza fel, ennek az előadásnak Mihályi Gábor a rendezője, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője. Hazai együttesünk egyébként ugyanezen a napon tartja előadását, amely a hét évtized legsikeresebb előadásaiból válogat. De nem csak esti előadásokkal készülünk, a gyerekek és a családosok számára is szerveztünk programokat, az Udvarhely Néptáncműhely gyerekelőadását is meg lehet tekinteni. Reméljük, hogy a szakmabeliek is érdeklődnek majd, nagyon számítok például a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak a részvételére is.

Lesz olyan előadás is, amely kifejezetten népzenészekkel foglalkozik. Ők hogyan vesznek részt egy-egy néptáncegyüttes életében?
Teljesen egyenrangúak a táncosokkal, sokan zenét is szerkesztenek egy-egy előadás során. Elejétől végéig részesei az alkotófolyamatnak, nem csak kiszolgálják a táncosokat, hanem teljes értékűen benne vannak a produkció létrehozásában. 

Mi alapján választották ki a fellépők azt, hogy melyik produkciójukat mutatják be?
Arra kaptak tőlünk felkérést, hogy a legújabb műsoraikat hozzák el a magyar fővárosba. A pandémia miatt kimaradt egy év, de azért ezek a bemutatók még mindig kuriózumnak számítanak a közönség számára.

 
A Határtalan táncfőváros 2021 rendezvénysorozat programjai a Hagyományok Háza Átriumában és színháztermében lesznek elérhetőek, bővebb információ honlapunkon olvasható.


Rácz Anna 

text