Kálmán Lajosról is megemlékeztek a kecskeméti népzenei fesztiválon

Három napon át minden a népzenéről szólt Kecskemét belvárosában. A nagy hagyományú népzenei fesztiválon az is találhatott kedvére való programot, aki kevésbé járatos a népzenében.
 
Idén 31. alkalommal hívták életre a Népzenei Fesztivált. A szervező Hírös Agóra három napon át, három helyszínen színes programokkal várta az érdeklődőket.

A sokakat megmozgató fesztivál kiemelt témája dr. Kálmán Lajos népzenekutató, zenepedagógus születésének 100. évfordulója volt. Pénteken a fesztivál keretében előadást hallgathattak meg a résztvevők a neves szakember életéről, valamint szombaton megkoszorúzták a kecskeméti református temetőben található sírját. 

Kálmán Lajos 1999-ben hunyt el, a ma élő, zeneszerető közönség körében is sokan vannak még, akik ismerték, találkoztak vele. A könyvtár honlapján található életrajzából kiderül: Kálmán Lajos 1921. szeptember 5-én született Szabadszálláson. A népzenével már gyermekkorában megismerkedett. Szabadszállási nagyapja, a segédlelkész Kálmán Farkas kéziratos dalgyűjteményt készített, amiből 15-20 lapot megtalált és ez további kutatásra ösztönözte.

Vargyas Lajos és Balla Péter hatására kerékpáros gyűjtőútjain összegyűjtötte Kecskemét környéke és a bugaci pásztorvilág több mint 1500 népdalát. 1999-ben jelent meg a „Kecskemét környéki népdalkincs kistükre” című népdalgyűjteménye, mely népzenekutatói munkásságának összegzése. Az ő nevéhez fűződik az 1967-ben első alkalommal megrendezett és még napjainkban is élő Kecskeméti Népzenei Találkozók sorozatának elindítása.

A Hírös Agórában, az Ifjúsági Otthonban és a Deák téren zajló ingyenes népzenei fesztiválon a Kálmán Lajos emlékprogram mellett a hagyományok felelevenítése, a népi kultúra, tánc és zene is szerepet kapott. Volt még kézműves és gasztronómiai, termelői vásár és kiállítás, szüreti gyerekprogramok, táncház, koncertek és rendhagyó órák iskolásoknak. Felvételeink a szombat esti táncházban készültek.

A legkisebbeket szólította meg szombaton a Merende Műhely Szüreti foglalkoztatója, ahol szőlőből készült valódi must. Emellett a szabadtéren különböző fajátékokkal kapcsolódhattak ki a gyerekek. A Hírös Agórában a közönség láthatta Farkas József Pásztoresztendő – Juhmérés Mérában című fotókiállíását is.

Sebestyén Hajnalka

text