A hagyományokról szólt a 31. Kecskeméti Népzenei Fesztivál

Ének és táncelőadásokkal, az alapfokú művészeti iskolák találkozójával, népi ének megmérettetéssel, de még kecskefőző versennyel is meglepték idén a 31. Kecskeméti Népzenei Fesztivál szervezői a látogatókat. A rendezvény kiemelt témája Kálmán Lajos népzenekutató születésének 100. évfordulója. Az emlékprogram mellett természetesen a hagyományok felelevenítése és a népi kultúra, tánc és zene kapták a főszerepet.

A Bács-Kiskun megyei alapfokú művészeti iskolák népzenei tagozatai mutatták meg tudásuk legjavát vasárnap délelőtt a 31. Kecskeméti Népzenei Fesztiválon. A népzenei találkozó ötlete Kálmán Lajostól a "kerékpáros népdalgyűjtőtől" és Heltai Nándor újságírótól származik.   

- Nekünk, akik átvettük ezt a stafétabotot, komoly feladatunk, hogy ezt tovább tudjuk vinni. Én ezért is javasoltam a Bács-Kiskun Megyei népzenei tagozatok, tehát a művészeti iskolák tagozatainak művészeti találkozóját, hogy látható legyen, hogy zajlik az a fajta oktatás, ami elsősorban a hagyományos népzenénkről szól - mondta Csík János, a 31. Kecskeméti Népzenei Fesztivál társszervezője. Hozzátette: - A generációk közötti értékátadás szempontjából is fontosak a hasonló találkozók.   

- Nagyon vártuk már, hogy egyáltalán lehessen valahol muzsikálni, olyan helyen ami nem az iskolai tanterem, vagy éppen a számítógép monitora. Boldogan jöttünk, és ezt a rendezvényt azért is tartjuk nagyon fontosnak, mert Kecskeméten ez most már elég nagy múltra tekint vissza, a népzenei találkozók történetében - emelte ki Vadas László, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium népzene tanára.

Ének és táncelőadások, táncház, népi ének verseny, de még kecskefőző kihívás is helyet kapott a három napos programban.

Hájas Barnabás

text