Minifesztiválon mutatkoznak be a határon túli magyar néptáncegyüttesek

Október 7-től négy napon keresztül a határon túli hivatásos néptáncegyütteseké a Hagyományok Háza színpada. A szemlén nyolc együttes mutathatja be tudását, a produkciókat kísérőprogramok, koncertek és szakmai beszélgetések teszik teljessé.

A határon túli hivatásos együttesek időről időre tiszteletüket teszik Budapesten is, a fesztivál ezeknek a külhoni műhelyeknek ad bemutatkozási lehetőséget. Ilyenkor a társulatok legfrissebb színpadi munkáit láthatja a közönség, mellette pedig számos kísérőprogram – színház és táncház egyaránt – várja az érdeklődőket.

A szemlét a Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című produkciója nyitja. Az előadás nemcsak a világméretű eseményekről mesél, fókuszában egyéni sorstragédiák állnak. A zenei anyagot a társulat Bartók Béla és Kodály Zoltán katonadal-gyűjtéseiből válogatta. Őket a jubiláló Magyar Állami Népi Együttes követi, amely 70 év színei címmel készített összeállítást. Az első napot a Fokos zenekar és a kárpátaljai Sodró együttes táncháza zárja.

Másnap a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Ékes Gyergyó műsora hívja közös örömzenélésre az érdeklődőket, a táncfolklorisztikailag kevésbé ismert Gyergyói-medence tánc- és zenekultúrájába nyújtva betekintést.
Majd az Ifjú Szivek Táncszínház Autentika – Saját anyag elnevezésű előadása próbál átfogó képet nyújtani a Szlovákia területén élő nemzetiségek tánchagyományairól. A napot utolsó fellépőként Maros Művészegyüttes Valaki jár a fák hegyén, Kányádi Sándor verse ihlette bemutatója zárja.

Szombaton a Háromszék Táncegyüttes a Tiszta című előadásával lép színpadra, produkciójukban a „tiszta” jelző egyaránt jelentheti a forráshoz és a tánchoz való kapcsolódást is.

Az utolsó napon a legkisebbeket hívja táncba az Udvarhely Néptáncműhely, amely a Világszép Nádszálkisasszony című meseösszeállításával kedveskedik a gyerekeknek, este pedig népzenész sorsok elevenednek meg a Rendek között, vonók mögött című esten. A négynapos programsorozatot a Bekecs Néptáncszínház Keresztúton című műsora zárja, mellyel az együttes a bukovinai székelyek előtt tiszteleg.

Az október 7-10. között megrendezésre kerülő Határtalan Táncfőváros 2021 programjairól bővebb információ a Hagyományok Háza oldalán érhető el.

text