Bővült a Tulipán Tanodák hálózata

 Tulipán Tanodák hálózata új képzési helyszínekkel bővült. Októbertől Tiszaújhelyen, Mátyfalván és Fancsikán is tanulhatnak a gyerekek néptáncot, népi éneket, illetve kézműves foglalkozásokon is részt vehetnek.

– A Tulipán Tanoda a már meglévő három helyszíne (Beregszász, Tiszapéterfalva, Nagydobrony) mellett, ami alapfokú művészeti iskolaként működik, most három újabb helyszínen nyitotta meg a kapuit, ahol közművelődési vonalon szakkör jelleggel szervezzük a kihelyezett foglalkozásokat – fejtette ki Kiss Julianna, a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola igazgatója. – Fancsikán hosszú ideje vontatottan haladt a magyar nyelvű iskolai képzés, ezért a nyitás napja valamennyiünk számára emlékezetes volt. A helyi római katolikus egyházközség felkarolta kezdeményezésünket, és hosszú távra bérbe adott egy épületet a tanodának. Délelőttönként az iskola magyar tannyelvű elemi osztályai tanulnak itt, délután pedig a Tulipán Tanoda szervez majd kézműves és néptánc szakkört a település iskolásainak.

 Az igazgatótól azt is megtudtuk, hogy Mátyfalván szeptember elsején az első osztályt magyar nyelven megkezdő hat gyermek a Mátyfalvai Görögkatolikus Egyházközség által felajánlott épületben indulhatott neki a tanévnek. Ebben az épületben folynak a Tulipán Tanoda néptánc szakkör foglalkozásai is.

Tiszaújhelyen a Tulipán Tanoda korszerűen felújított épülete ad otthont a helyi iskola magyar tannyelvű elemi osztályainak délelőttönként, októbertől pedig immár néptánc és népi ének szakkör is indult az alsó osztályosoknak, a tíz év felettieket pedig fafaragó szakkörre várják. Az érdeklődő gyerekeket Bak Dávid néptáncra, míg Komáromi Zsanett népi énekekre oktatja.

– Miért éppen erre a három településre esett a választásuk? – érdeklődtünk az igazgatótól.

– Azt tapasztaltuk, hogy az elmúlt években ezekben a falvakban nehéz helyzetbe került a magyar oktatás. Sajnos lassan már szórványvidékekről beszélhetünk, ezért úgy éreztük, ez ellen tenni kell. A Tulipán Tanoda, a helyi közösségek képviselői és a helyi egyházak összefogásának hála sikerült megoldani a magyar osztályok gondját is. Megfelelő körülmények között, jól felszerelt tantermekben tanulnak a gyerekek, a napközis foglalkozásokat pedig ki tudjuk egészíteni a kulturális programokkal.

Az említett településeken még várják a gyerekek jelentkezését a Tulipán Tanodába. Reméljük, sokan döntenek úgy, hogy részt vesznek a foglalkozásokon, ezáltal megtartva és megőrizve ott is a magyar hagyományokat, népi kultúránkat, örökségünket.

Hegedűs Csilla

text