Hány könyvből lesz kisbusz Badacsonytördemicen?

A Lábdi Piac a szárnyai alá vette a Tördemic Néptáncegyüttest, a nyári könyvadományokból gyűjtött összeget a napokban adták át a táncosoknak.

Buszra gyűjt a táncegyüttes
Pörgő badacsonyi alsószoknyák, hangos kurjantások, pásztorbotok dobogása, szédületes koreográfiák, csillogó gyerekszemek a színpadon, most éppen a Lábdi Piac melletti parkolóban ropja az együttes egyik párja. Samu Bíborka és Samu Vajk testvérek, ezen a napon három fellépésük lesz, gyakran volt ez így a nyáron is.

A Tördemic Néptáncegyüttes táncosaival több helyen találkoztunk, fellépéseik mindig nagy sikert aratnak, műsorukra nemcsak a Balaton környékén, hanem az ország távolabbi pontjain is sokan kíváncsiak. 
 

Ahhoz, hogy a fellépésekre könnyebben eljuthassanak a táncosok, egy új kisbuszra lenne szükségük. Ebben segít nekik a badacsonylábdihegyi piac is, ahol most megkapták az idén nyáron könyvekből összegyűjtött támogatás összegét.

Mindig nagyot álmodnak

– A pici faluból kétszer is eljutottunk a Fölszállott a páva tévéműsorba. Nincs még egy ilyen néptáncegyüttes, akinek gyermekcsoportjai, a Kukonyák és a Pörge kétszer egymás után részese lehetett a versenynek.

A Lábdi Piac már többször támogatott bennünket és most ismét szárnyai alá vette a Tördemic Néptáncegyüttest – mondta az egyesületet vezető Gelencsérné Gyurka Henrietta. – A nyáron könyvadományokból összegyűjtött összeg önmagában nem elég egy új buszra, de viccesen azt mondtam, ha az egyik kereke már megvan, akkor a többit is összerakjuk.

Mi hírét visszük a régiónak, de a fellépésekre egy 8 személyes kisbusszal sokkal könnyebben eljutnánk, mint most, a szülők segítségével, több személyautóval utazva.

Kisteherautónyi könyvadományok is érkeztek

– A látogatóink megszokhatták, hogy nálunk a hagyományos piaci portékák mellett használt könyveket is tudnak vásárolni. Az ebből befolyt összeget minden évben egy-egy alapítványnak, civil szervezetnek ajánljuk fel a szezon végén – mondta Pákay Andrea, a piac üzemeltetője. – A most összegyűlt 200 ezer Ft nagyjából a négyszerese az elmúlt években szokásos összegnek.

– Könyvtárak is telefonáltak, hogy adományoznak nekünk köteteket, volt, aki kisteherautóval hozta el a könyveit. Egy nyaraló megvásárlásakor gyakran a régi könyvek is a házban maradnak, ami az új tulajdonosnak nem kell, tőlük szívesen átvesszük a régi példányokat, melyek valaki más könyvespolcán majd kiemelt szerephez jutnak. Azzal, hogy nem a szemétbe kerülnek, védjük a környezetünket is és segíthetünk – árulta el Pákay-Maurer Ágnes, a kampány lelke.

Olvastad már, hogy ezen a piacon még a tányér is ehető?

– Volt olyan nyaralótulajdonos, aki hozott öt könyvet és vásárolt helyette tíz másikat, nagyon népszerű volt ez a kezdeményezés.
Ez nemcsak azt jelzi, hogy egy jó ügy mellé szívesen állnak az emberek, hanem azt is, hogy az olvasás, a könyvek még nem mentek ki a divatból, hogy sokan szeretnek olvasni. Amikor láttuk, hogy a gyerekek is szívesen lapozgatják a kitett könyveket, külön gyerekkönyv sarkot hoztunk létre nekik. Becsületkassza működött, mindenkinek a lelkiismeretére bíztuk, milyen összeget ad a kiválasztott könyvért cserébe.

Köszönjük a piacra látogató helyiek és nyaralók segítségét, hogy a táncosok közelebb kerültek az álmuk megvalósításához

Mihály Szilvia

text