Mesterek és tanítványok is a legjobbak között

Mesterek és Tanítványok címmel indított népművészeti versenyt az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület. Zselici ugróst és friss csárdást is a példaértékű táncok közé emeltek.

Népi hangszer, népi ének és néptánc kategóriákban hirdették meg még tavasszal a Mesterek és Tanítványok versenyt.

A jelentkezők fele a táncot választotta. – Az első ötletem a „Népművészet otthon ülő legfiatalabb mestere” verseny lett volna, ám tovább gondoltam a dolgot – mondta Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Egyesület elnöke. – Eszembe jutott, hogy mennyi oktató dolgozik online, vagy kis csoportokkal a pandémia alatt. Így változtattam meg „Mesterek és Tanítványok” címre. Éreztem, hogy ebből egyedülálló dolog születhet, ám arra egyáltalán nem számítottam, hogy csaknem kétszáz kiemelkedő, kultúránk átörökítésén dolgozó mester és tanítvány alkotásában gyönyörködhetünk – tette hozzá az ötletgazda.

Somogyból is érkeztek jelentkezések, a pályázóknak egy-egy felvételt kellett elküldeniük, amelyen a mester és a tanítvány egy közös produkcióban szerepel. Népi Örökségünk Példás Mestere és Tanítványa címmel jutalmazták Farkas Réka, Horváth Zsombor és mestereik: Horváth Tibor és Zóka Éva négyesét a Zselic Alapfokú Művészeti iskolából.

– Június elején a tanítványaink Szarvason voltak az országos szólótáncversenyen, amelyre már eljutni is nagy megtiszteltetés – mesélte Horváth Tibor, a művészeti iskola vezetője, aki párjával és tanítványaival az elismerés mellett pénzjutalomban részesült. – A 11–12 évesek kategóriájában akkor Horváth Zsombor különdíjat kapott. Egy héttel később ebből a produkcióból állítottunk össze egy párperces műsort az Örökség Egyesület versenyére, amelyet felvettünk és elküldtük.

Hamarosan egy gálaműsor keretében mutatják majd be a pályázaton díjazott előadásokat, amely a résztvevők lakóhelyét illetően az egész Kárpát-medencét felölelő antológia is egyben.



Turbéki Bernadett 

text