Szegény legényektől, ördögökön át az égig érő fáig

Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny Kisgéresen

Kisgéres az idén harmadízben adott otthont a magyarság kiemelkedő néprajzkutatójának és folklórgyűjtőjének nevét viselő Ipolyi Arnold Népmesemondó Verseny kelet-szlovákiai területi döntőjének.

A héten lezajló esemény háziasszonya Nagy Zsuzsanna muzeológus volt.  Ebben a szerepkörben többen találkozhattak már vele az eddigi évfolyamok országos döntőin, régiós versenyen viszont először tett eleget a felkérésnek. Játékosan, nyelvtörőkkel, erőpróbákkal, hívta „színpadra” a gyerekeket, egyúttal a szereplés előtt esetlegesen felmerülő izgulást, megszeppenést is elhessegetve ezzel.


Most eldől, melyik leány mesél elsőnek.
A tavaly elmaradt évad után a megszokottnál kevesebb iskola nevezett be az idei, XI. versenybe. Az iskolás korosztályból összesen 20-an versenyeztek 4 kategóriában. Legmesszebbről Buzitáról érkezett egy kisfiú. A többiek  mindannyian bodrogköziek voltak, Boly, Bély, Bodrogszerdahely, Királyhelmec képviseletében. Ung-vidék csupán egy versenyzőt küldött, a csicseri alapiskolából érkezett egy kisfiú.

A felnőtt kategória egyetlen résztvevője 21. versenyzőként úgyszintén a Bodrogközből érkezett.

Az elmúlt másfél év megpróbáltatásait figyelembe véve érthető is, ha a kiszámíthatatlannal nem vette fel a harcot sem diák, sem a felkészítő tanár. Ahogy a királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskola diákjait kísérő tanítónéni elmondta, a diák, akit ő készített fel a versenyre, sajnos nem tudott eljönni. A zsűri külön megköszönte, hogy ennyien is kiállták a próbát. Mint elmondták, sok ismerős arccal találkoztak, ám külön öröm volt számukra, hogy az idén első alkalommal szereplő új tagokkal is bővült a keleti mesemondó mezőny.

Badin Ádám, a zsűri elnöke a kezdetektől fogva nyomon követte a kelet-szlovákiai területi elődöntőket, emlékszik az egykori 3 résztvevőre. Ehhez képest, az eltelt évek alatt megnőtt a verseny iránti érdeklődés. Az eredményhirdetés előtt a zsűri megbeszélte a felkészítő tanárokkal a tapasztalt problémákat, hibákat. Időt, energiát nem sajnálva elmagyarázták nekik, mire fektessenek hangsúlyt a diákok felkészítése során, mik a csiszolandó apró hiányosságok, hogyan ismerhetik fel a született tehetségű, jó mesemondót.

Ritka kincs, ha akad még élő, autentikus mesemondó egy adott tájegységen, de buzdították őket, hogy soha ne legyenek restek felkutatni őket. Tőlük lehet igazán sokat tanulni.

Hangsúlyozták, hogy mindig fektessenek elég hangsúlyt a diákok felkészítése során a prózamondó és a mesemondó versenyek közti alapvető különbségre, ugyanis két teljesen különböző törvényszerűségnek kell megfelelni. Míg az előzőnek kötött szabályai vannak, ez utóbbiban a gyerekekben alapvetően meglévő, természetes, szabad mesélésnek kellene visszatükröződnie.

A felnőtt kategória egyetlen résztvevője a tavalyi iskolaév végén a kistárkányi alapiskola nyugdíjba vonult tanítónője, Orlovszky Erzsébet volt. A verseny szünetében elárulta, hogy első ízben nevezett be.

Örült annak, hogy megtalált egy eredeti bodrogközi mesét, Dégh Linda néprajzkutató gyűjtésében.

Úgy gondolta, szórakozásból agytornaként is megtanulja, formában tartva magát.


A zsűri az első két kategóriában csak ezüst- és arany díjat osztott, a harmadik kategóriában bronz, ezüst és arany minősítések születtek. A negyedik kategóriában szereplő két gimnazista egyformán aranyat érdemelt. A felnőtt kategóriában szereplőt ezüst díjjal jutalmazták.

A novemberi országos, online formában megrendezésre kerülő döntőbe arany minősítéssel továbbjutottak:

Dóczi Boróka – I.kategória (1.-3.évf.)

Jároši Lilla, Dóczi Balambér – II. kategória (4.-6.évf.)

Dubík Szonja Antoinette – III. kategória (7.-9.évf.)

Petro Anna, Blanár Áron – IV.kategória (középiskolák tanulói).


Molnár Gabriella

text