Moldvai táncház a Wojtyla a Házban

A moldvai csángó magyarság táncait, kultúráját ismerhette meg a Wojtyla Ház sorsközössége kedden délelőtt a Kecskemét Táncegyüttes interaktív előadásán. A műsor egy öt alkalmas programsorozat része, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával rendezhet meg az intézmény.

 A Kárpátok túlsó felére, a moldvai csángók otthonába repítette el a Wojtyla Ház gondozottjait ma a Kecskemét Táncegyüttes. Öt alkalomból álló interaktív előadássorozatukat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásából rendezhették meg a népkonyhában. Szeptemberben kiskunsági és Kecskemét-környéki és táncokat mutattak be a Barátság Központ előtti téren, most pedig a moldvai csángók archaikus kultúrájából nyújtottak ízelítőt az intézmény ebédlőjében.

Böde-Harkai Csilla mesélt a csángó magyarok történetéről, bemutatta az ősi állapotokat őrző népviseletüket, amit a mai napig hordanak az idősek falvaikban. Szó esett a moldvai csángók hagyományos hangszereiről, és természetesen tradicionális táncaikat is megismerhette a Wojtyla családja.

Lukács László és Böde István, a táncegyüttes vezetői, Jakus Henrietta és Molnárné Rőfi Renáta elsőként a gyedoj vagy a kettős lépéseit mutatta be, majd  serény magyarost táncoltak.

Az úgynevezett nyelu tánchoz egy dalt is megtanítottak a gondozottakkal, majd egy közös táncházon ki is próbálhatták a lépéseket. Az interaktív előadás páros tánccal zárult, és most is hatalmas sikert aratott.
 
Pásztor Andrea 

text