Értékőrzés és tehetséggondozás

Családi játszóház Vámoson

„Hej tulipán, tulipán”- Értékek őrzése és tehetséggondozás a zene és tánc nyelvén címmel kezdődtek el még szeptemberben annak a projektnek a rendezvényei, amelyet a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program is támogat. Ennek jegyében, legutóbb Családi játszóházat és táncházat szerveztek a hétvégén Nemesvámoson.

A programsorozat október 24-ei rendezvényével az őszi szünetre szerették volna hangolni a családokat az Értékek Házában. A program a – Bácsi Gabriella vezette – Csillagvirág Óvoda néptánc csoportjának szereplésével kezdődött. Az apróságokat ezután a felsőörsi, Bárókerti Bábszínház szórakoztatta. Pásztorné Simon Annamária és Ruzsin-Bóné Kinga előadásában Miska meséket láthatott és hallhatott a közönség. Bemutatkozott Császár Dominik nemesvámosi csoportja népi furulyán, majd a kezdők is beállhattak táncolni Dékmárné Forgács Zsuzsanna és párja oktatására. A muzsikát a nemesvámosi tehetséges fiatalokból álló Turi Banda szolgáltatta, Koncz Gergő vezetésével.

Vámoson korábban tartottak már ingyenes, közel-keleti ütőhangszeres workshopokat is Franczia Dániel vezetésével. Császár Dominik népi furulya szakköre pedig három csoportban zajlik, ahol elsősorban Dunántúli dalokat tanulnak a fiatalok, és időnként a furulyák mellé citera is társul.

A zenei tehetségfejlesztő foglalkozások tovább folytatódnak, és november hónapban szeretnék összehozni majd egy közös zenélésre is a csoportokat.

Az értékek őrzéséhez kapcsolódik még az a kezdeményezés is, hogy a Lencseszemek Asszonykörbe új tagokat szeretnének bevonzani, hogy megmaradjon a néptánc hagyománya a faluban.

Molnár Sándor

text