Kétszeres jubileumot ünnepel a rezesbanda

Idén ünnepli 15 éves évfordulóját a Zengő-Várad Rezesbanda.

A zenekart 1971-ben, azaz 50 évvel ezelőtt, Zengővárkony Rezesbandája néven alapította meg Császár János. A zenekar 2006-ban formálódott át és ekkora kapta meg új, ma is használt nevét.

A tapasztalt zenészeket összefogó rezesbanda a sramlizenére szakosodott. Az elsősorban népzenei dallamokat játszó együttes tagjai mind a környékről, Zengővárkonyról, valamint Pécsváradról származnak.

Az együttes összetétele az elmúlt 15 év alatt folyamatosan változott, fiatalodott, de ez nem akadályozza az alapító által előirányzott célt, vagyis, a ritka hangszerelésben megszólaló népdalok előadását. Fesztiválokon, falunapokon, családi rendezvényeken és lakodalmakban is egyaránt fellépnek és felejthetetlen hangulatot biztosítanak. Október 23-án egy baráti találkozó keretein belül ők is megemlékeztek az 56-os eseményekről, zenei kereteken belül.

Nem véletlen az sem, hogy a minden évben megrendezendő Pécsváradi Leányvásáron is fellépnek, ahol remek hangulatot biztosítanak a népzene kedvelőinek. Hangszerként megszólal a rezesbanda-zenekarban a trombita, a harsona, a tenorkürt, a szaxofon, a dob és a helikon is.
Hogy utazásuk kényelmes legyen, Zengővárkony városa egy kisbuszt is biztosított számukra az idei évben, ennek köszönhetően a zenészek közösen hangolódhatnak a fellépésekre.

text