Négynapos népzenei tábort tartottak Bonyhádon

Véget ért a négynapos népzenei tábor Bonyhádon, amely a Medithon Egyesület szervezésében valósult meg a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában. A népzene és az ehhez köthető hangszerek, népi szokások és hagyományok kerültek a fókuszba.
 

Siklósi Krisztián, a Medithon Egyesület elnöke elmondta, 2007 óta rendeznek ilyen és ehhez hasonló programokat, ahol a néptánc és a népzene a résztvevők közös kapcsolódási pontja. A hagyományokhoz hűen idén is megrendezték a tábort, de ezúttal a járványügyi helyzetre való tekintettel nem tárták a nagy nyilvánosság elé.

– A programot idén is a Csoóri Sándor Alap felhívása tette lehetővé, amit az elővigyázatosság jegyében csak az intézmény növendékei számára rendeztünk – tájékoztatott Siklósi Krisztián.

A négynapos tábor keretében neves szakemberektől tanulhatták el a magyar népzene sajátosságait a bonyhádi népzenetanszak tanulói. Nagybőgőn Havasréti Pál tanított, brácsán Kompár-Rőmer Judit, hegedűn pedig Salamon Beáta és Kovács Márton oktatta a fiatalokat. Tekintettel arra, hogy csak az intézmény növendékei vettek részt a programokon, kellő idő jutott a tanár-diák kapcsolatok kialakulására és a személyes kérdések megválaszolására.

Bár a napközbeni programok zártkörűek voltak, az esti előadásokat nyilvánossá tették a szervezők. Kedd este Szabó László a Bartina Zenekar tagja tartott előadást, Beszélgetés a bonyhádi népzenei életről címmel.

– Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a Bonyhádon pallérozódó népzenésztanulókban tudatosuljon, a tanulás mellett egy kiváló közösséghez is tartoznak, hiszen Bonyhádon régmúltra tekint vissza a népzenei hagyomány és a népzene, mint közösségteremtő erő – emelte ki az egyesület elnöke. Szerda este Havasréti Pál kalauzolta el az érdeklődőket a népi hangszerek világába, csütörtök este pedig a Bogyiszlói zenekar adott egy igazán rendhagyó koncertet, hiszen a muzsikálás mellett előadással is készültek a zenekar múltjáról.

Siklósi Krisztián hangsúlyozta, változatlanul fontosnak tartják a hagyományok éltetését, és azt, hogy a fiatalabb generációhoz is eljuttassák ezeket, többek között ez volt a tábor fő célja.


Szücs Bence

text