Aranysarkantyú-díjas lett a tusnádfürdői Melles Endre

Aranysarkantyús táncos címet kapott a tusnádfürdői Melles Endre a hétvégén immár 25. alkalommal megrendezett Országos Szólótáncfesztiválon, Békéscsabán. „Úgy próbáltam táncolni, a színpadra lépni, mintha tényleg a Jóistennek táncolnék...” – mondta a néptáncos előadóművész, akivel a versenyről és az élményeiről is beszélgettünk.

A 25. Országos Szólótáncfesztivál megszervezése a járványügyi korlátozások miatt az eredeti januári időpontról májusra, később október végére módosult, de ez Melles Endrét nem zökkentette ki, számára ez több felkészülési időt jelentett, ugyanis két kötelező – tyukodi verbunk és a magyarszentbenedeki pontozó – mellett egy szabadon választott tánccal is készülniük kellett a versenyzőknek. 

Elmondása szerint ő a felkészülés során nem már meglévő koreográfiákat másol, hanem az adott tánc mozdulatait, figuráit sajátítja el. 

Szabadon választott legényesével tisztelegni szeretett volna a 110 éve született kalotaszegi Mátyás István „Mundruc” előtt, akit egy korábbi előadásban már volt lehetősége „megtestesíteni”. „Ő nagyon sok figurát és nagyon sok kombinációt tudott, jól tudta szabadon használni a táncot, és úgy gondoltam, hogy az ő emlékére, meg annak kapcsán, hogy régóta ismerem a táncanyagát és szeretem is, az ő legényesét választom”.

Egyedüli erdélyi versenyzőként azt mondja, a közösségben nem érződnek határok, egymást korrigálják, véleményezik, és sokat tanulhatnak egymástól, emellett barátságok alakulnak ki. „Amikor oda megyek, akkor olyan, mintha haza mennék, egy olyan közösséget találok, akikkel tudok beszélgetni, valójában családias hangulat szokott kialakulni” – tette hozzá. 

Úgy próbáltam táncolni, a színpadra lépni, mintha tényleg a Jóistennek táncolnék, mintha előtte állnék. Nem a zsűrit tekintettem a legfőbb előttem állónak, s mivel tudom, hogy neki így is, úgy is jó vagyok, így kicsit levette a terhet a vállamról, és tudtam egy kiegyensúlyozott táncot és érzést hozni – meséli a néptáncos.

Melles Endre több versenytársával együtt elnyerte az első Aranysarkantyús táncos címét, a jövőben pedig a másodikat is szeretné megszerezni, elmondása szerint azért, hogy ez által motiváljon más táncosokat, illetve céljai között van a fejlődés és az alkotás is.


László Ildikó 

text