Több mint száz gyermek lépett fel a Kálmán Lajos Népzenei Találkozón

Kálmán Lajos népzenekutató születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak népzenei találkozót ma a Kecskeméti Református Újkollégium Dísztermében. A megmérettetésen több mint száz általános iskolás és gimnazista vett részt. Bár a rendezvényt a dél-alföldi és közép-magyarországi régióban hirdették meg, Magyarország távolabbi pontjáról is érkeztek tehetséges fiatalok.

 
Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke a népzenei találkozó kezdetén azt mondta, mindannyian tudjuk, hogy Kálmán Lajost a zenei tudása, munkássága és a hagyományok iránti elkötelezettsége milyen kiváló emberré tette.

-Ha most Lajos bácsi lenéz ránk, bólint egyet, mert a gyűjtőmunkássága él. Kálmán Lajos szellemiségét és zenei örökségét őriznünk kell, ehhez pedig ez a találkozó az egyik legkiválóbb lehetőségek egyike - fogalmazott beszédében Mák Kornél.

Csík János, a találkozó védnöke a megnyitón azt mondta, néha azt gondolták, kevesebben lesznek a pandémia miatt, de hihetetlen, hogy mennyien jelentkeztek és mennyi tehetséges fiatal jött el Kecskemétre. A Kossuth-díjas zenész kiemelte, nem titkolt céljuk, hogy hagyományt varázsoljanak a Kálmán Lajos Népzenei Találkozóból.

A diákok szólóének, hangszeres szólista, énekegyüttes, népzenei együttes kategóriákban indulhattak. Az eseményen részt vett Kálmán Lajos lánya, Kálmán Zsuzsa, de tiszteletét tette Lakitelek polgármestere, Madari Róbert is.

Csík Jánosné Ferencz Katalin, a Szikra Egyesület elnökségi tagja szerint, nagyon szerettek volna egy olyan népzenei találkozót szervezni Kecskeméten, amilyen még nem volt Magyarországon.

-A fiatalokat szólítjuk meg. Kálmán Lajos egy fantasztikus életművet hagyott hátra, méltó ez a rendezvény arra, hogy az ő nevét vegye fel. 39 műsorszámot láthattunk, 130 gyermek részvételével – részletezte Ferencz Katalin, aki hangsúlyozta, egy virágzó helyzetben van most a népzene, a népdal és a néptánc és nem szabad hagyni, hogy ez a virág elhervadjon.

A rendezvény egyben a KÓTA 20. Aranypáva és Aranypacsirta térségi, országos és gála szintű népzenei minősítő versenye is volt. A legeredményesebben szereplő énekesek továbbjutási lehetőséget érdemeltek ki a jövő év májusában Kolozsváron megrendezendő XXVIII. Hajnal Akar Lenni Kárpát-medencei népdaléneklési verseny döntőjébe.

A találkozót a SZIKRA Kulturális és Művészeti Egyesület, a Magyar Kodály Társaság Kecskeméti Tagozata, a Kecskeméti Református Egyházközség és a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA szervezte meg.

A találkozóról bővebb összefoglaló látható majd a Kecskeméti Televízió hétfő esti Kiemelő című műsorában.

text