Kettős népzenei jubileum és kettős népzenei díjátadó

Bácstopolya

41 éve működik a Brezovszki Eszter által alapított Kaláris asszonykórus Topolyán. Tavaly, a járványhelyzet miatt nem tudtak megemlékezni a négy évtizedes, kerek évfordulóról, most annál szebb ajándékot kapott az együttes: a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ színes műsorral köszöntötte őket, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség pedig elismerő oklevéllel tüntette ki a népdalkórust.

  A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Bodor Anikó-díjjal tüntette ki a Kisimre Szerda Annát és Micsik Bélát. A díjjal népzenei hagyományunk magas színvonalú előadását ismerik el. Kisimre Szerda Anna 6 vajdasági énekcsoportot vezet, Micsik Béla hangszerkészítő, hitoktató és zenetanár.

Sutus Áron, a VMMSZ elnöke :

Nem csak a saját hagyományainkat a leghitelesebben tolmácsoló személyekként kapták meg ezt az elismerést, hanem olyan személyekként, akik évtizedek óta élen járnak abban a Bácskában és a Bánságban, hogy megszerettessék a népzenét, hogy megszerettessék a hagyományt.

A topolyai Kaláris Asszonykórus az idén 41 éves, a Hétmező énekegyüttes pedig 15 éve működik.

Kisimre Szerda Anna, a topolyai Kaláris és Hétmező énekcsoport vezetője:

Az asszonyoknak nem csak az a fontos, hogy énekeljenek, tehát nem csak az a küldetés, amit én elsődlegesen célul tűztem ki magam elé, hogy a népdalokat népszerűsíteni kell, hogy fontos, hogy megőrizzük a hagyományainkat és hogy ezt bemutassuk a közönségnek, tovább adjuk a fiataloknak, hanem egy olyan lételeme a népdal éneklése az asszonykórusnak, ami a mindennapunknak a része. Ők amikor eljönnek a próbára, akkor azon túl, hogy gyakorolunk, hogy új dalokat tanulunk, akár népdalokat, akár szokásdalokat tanulunk, azon kívül minden problémát megbeszélünk egymással. Mindenkinek van valamilyen gondja-baja vagy öröme, és ezt megosztjuk egymással.

 

text