Két év után ismét összejöttek a Zala megyei néptáncosok

Tíz együttes produkcióját láthatták a Zala megyei néptánc antológia gálaműsorán az érdeklődők a Hevesi Sándor Művelődési Központban. Az eseményt két év kihagyás után szervezték meg újra.

A Zala megyei néptánc antológia, a térségünkben működő együttesek részére készített művekből, koreográfiákból álló válogatás. Hosszú múltra tekint vissza a produkció, hiszen már 1970 óta rendezik meg ezeket a gálaműsorokat. Mint azt Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója kiemelte: ezek az események minden évben a megye néptáncmozgalmának fontos mérföldkövei voltak.

– A rendszerváltás után rövid ideig szünetelt a sorozat, majd hála Istennek újra életre kelt. Azóta Zalaegerszeg és Nagykanizsa évenkénti váltásban rendezik meg ezt a rangos eseményt. Az elmúlt időszakban a pandémia miatt sajnos két alkalom is elmaradt, de hatalmas öröm az, hogy 2021-ben Nagykanizsa adhat otthont az eseménynek, és így folytatódhat ez a nemes hagyomány – mondta el Kovácsné Mikola Mária, a Kanizsai Kulturális Központ igazgatója.

A tíz fellépőből két együttes online formában mutatta meg műsorát a táncos fórumon.

– A Zalagyöngye Táncegyüttes most zalai táncokat mutatott be. Fontosnak tartjuk, hogy megismertessük a nagyvilággal. Itt a megyében is, de egyébként az ország területén máshova is visszük ezt a táncanyagot, hogy lássák, mert eléggé ismeretlen még országos szinten ez a zalai táncanyag. Próbáljuk ezt is népszerűsíteni, bemutatni, egyre többfelé elvinni, és népszerűsíteni, mert egyébként egy nagyon szép kis tánckincs – nyilatkozta Tóth István, a Zalagyöngye Táncegyüttes művészeti vezetője.

A gálán zsűri is tevékenykedett. A tagok szakmai tanácsokkal látták el az együtteseket, azok fejlődésének érdekében.  

K.R.

text