A Hagyományok Háza Hálózat kiépítésén dolgozik tovább Kelemen László

A továbbiakban a Hagyományok Háza Hálózat erdélyi kiépítse lesz feladata Kelemen Lászlónak, a Hagyományok Háza leköszönő főigazgatójának.

A Hagyományok Háza vezetését november 12-től Both Miklós zeneszerző, előadóművész, néprajzkutató veszi át. Kelemen László, a Hagyományok Háza Alapítvány vezetője az M1 csatorna aktuális műsorában elmondta: az alapítványt marosvásárhelyi központtal építik fel, de lesz iroda Kolozsváron, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen.

Az alapítvány 10 kiemelt civil szervezettel dolgozik együtt Erdély-szerte – tette hozzá, kiemelve: a civil mozgalmakat erősíteni kell, a hozzáadott értéküket folyamatosan meg kell őrizni. Kitért arra is, hogy a magyarországi tapasztalatok szerint akkreditált képzéseket is szeretnének megvalósítani Erdélyben, az ottani lokális tudás bevonásával.

A Hagyományok Háza abból a felismerésből indult, hogy a falvakban a hagyományok átadása megszűnik, és így pillanatokon belül odakerültünk volna, hogy a hagyományból múzeumi darab lesz, nem élő, lelket gazdagító valami – idézte fel Kelemen László, hozzáfűzve: meg kellett szervezni a hagyomány átadását, s ebben nagy segítséget jelentett a táncházmozgalom.

Az elmúlt 20 évet küzdelmesnek jellemezte, s a nagy fordulat évének 2017-et nevezte meg, amikor a Hagyományok Háza kiemelt stratégiai intézmény lett. Ekkor kezdődött el a Kárpát-medencei hálózat hivatalos kiépítése, valamint megújult a Budai Vigadó is – mondta.

text