Területi néptáncos minősítő Nyíregyházán

A Martin György Néptáncszövetség 1993 júniusában alakult közel húsz együttes részvételével. Célkitűzése, hogy létrehozza a közművelődési és kulturális életben, valamint a nemzeti hagyományok és értékek őrzésében kiemelkedő szerepet betöltő amatőr néptáncosok országos, szakmai szövetségét, biztosítva ezáltal a néptáncegyüttesek érdekvédelmét, érdekképviseletét.
 
– Két év után az idén újra megrendezi a Martin György Néptáncszövetség a Néptáncosok Területi Bemutató Színpadát a Váci Mihály Kulturális Központban – újságolta Demarcsek György, a Martin György Néptáncszövetség nyíregyházi alelnöke.
– Szombaton fél tizenegykor kezdődnek a bemutatók a színpadon. A belépődíj nélkül látogatható minősítő versenyen – és a VMKK teljes területén – a nézők kizárólag maszkban, távolságtartással, egymás egészségére vigyázva vehetnek részt. A helyi néptáncosokat képviselő Szabolcs Néptáncegyüttes mellett ezúttal a Cigándi Sarkantyús, a sárospataki Bodrog és a szentesi Jövőnkért Néptáncegyüttes küzd a „Nívódíjas” és a „Kiemelt Nívódíjas Együttes” címért. Sikeres szereplés esetén az együttesek számára esély nyílik a részvételre a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán, amit tavasszal rendeznek meg. A megalakulás utáni években a Martin György Néptáncszövetség tagságának száma folyamatosan és dinamikusan emelkedett, jelenleg közel ötezren tartoznak a szervezethez. Az ország valamennyi területét képviselő tagság túlnyomó része a tagegyüttesek táncosait reprezentálja, de jelentős az együttesvezetőket, koreográfusokat, táncpedagógusokat és egyéb szakembereket tömörítő egyéni tagság is.


km
 

text