Fergeteges gálaműsorral ünnepelt a Kecskemét Táncegyüttes

Harmadik nekifutásra, november 27-én végre megrendezhették a 45 éves születésnapját ünneplő Kecskemét Táncegyüttes gálaműsorát a Hírös Agóra színháztermében. A csaknem négy órás, látványos és színes bemutatót táncházzal koronázta meg a táncegyüttes 310 tagja és lelkes híveik.

 
A Kecskemét Táncegyüttes látványosan sokszínű gálaműsorral ünnepelte meg megalakulásának 45. évfordulóját szombaton este a Hírös Agora színpadán. A jubiláló közösséget a város nevében Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester köszöntötte. Barta Dóra ügyvezető igazgató a fenntartó Hírös Agora Kulturális Központ nevében, és táncművészként személyesen is méltatta az együttest.  Szigetvári József, a CIOFF Hungary alelnöke, aki a Magyar Nemzeti Delegáció vezetőjeként volt együtt a kecskemétiekkel az idén nyáron Ufában, a népművészetek olimpiáján, közös emlékeiket felidézve bejelentette a Kecskemét Táncegyüttes soron következő, Mexikóba szóló meghívását is.  A műsor második felében kért szót a nyugállományba készülő Bak Lajos, a Hírös Agóra ügyvezetője, aki 20 éven át dolgozott az együttessel, s akitől a színpadon köszöntek el a táncosok.

A bő három órás táncbemutató színes és igen látványos volt annak ellenére, hogy a járványhelyzet miatt még egy nappal a bemutató előtt is voltak kényszerű változtatások a programban. A mindvégig lelkes közönség láthatta az 1993-as polgármesteri bálra készített palotás-koreográfiát, a Parázs csoport nagy visszatérőit, a Nagylurkókat, a Kis- és Nagybetyárokat, a Csutri és Ifi csoportokat,  a Suprikat és természetesen a felnőtt társulat igényesen megkoreografált, professzionálisan kivitelezett bemutatóit. Üde színfoltja volt a gálának az idei évben díjak sorozatát besöprő két fiatal táncospár, Kolozsvári Péter és Lukács Rubinka, valamint Mészáros Botond és Rigó Boglárka tánca is.  

Fellépett a gálán vendégként a szabadkai Róna Tánccsoport három párral, és muzsikált a közönségnek a kecskeméti népzene ikonikus alakja, Hegedűs Zoltán is, szintén zenész családtagjaitól kísérve. Az est igazi meglepetése a néptáncosok szüleiből alakult Muslinca Együttes volt, akik most először léptek a széles nyilvánosság elé, nagy sikert aratva.

A Kecskemét Táncegyüttes munkásságát Kecskemét városa megőrzendő helyi értékekei között tartja számon. Az idei évben a Bács-Kiskun megyei Értéktár Bizottság megyei értéknek nyilvánította az együttest.  A friss elismerések mellett számos szakmai és társadalmi kitüntetés birtokosa lett az együttes az évtizedek során. Többszörösen Kiválóan Minősült, Kulturális miniszteri dicséretben részesült, nívódíjas, Kodály Zoltán Díjas és Bács-Kiskun Megyei Príma Díjas a Kecskemét Táncegyüttes, akik az idén az Ifjúság a közösségért díjat is kiérdemelték a várostól.

A születésnapi ünnepséget hajnalig tartó táncház zárta, ahol nem csak a 310 aktív tagra, de a táncolni szerető közönségre is számítottak a szervezők.

Kriskó János

text