Héra Éva Prima Primissima Díjat kapott

Héra Éva

A táncházmozgalom első generációjának, a „nomád nemzedék” tagjaként vallja, hogy nem a hagyományt kell őrizni, hanem azt a tudást és tapasztalatot kell ismerni és megtanulni, amelyet a nemzeti kultúrába emelve megőrzünk és továbbéltetünk. A népművészet színpadi megjelenése művészeti életünk része, a tánc és a zene elsajátítása azonban egyaránt szolgálja az igényes szórakozást és a közösségek kialakulását. Számos hazai és nemzetközi konferenciát, fesztivált, szakmai fórumot szervezett. Részt vett a táncház-zenész és táncházvezető képzés tematikájának kidolgozásában, az első képzések lebonyolításában. Alapítója és 2004-től elnöke a Muharay Népművészeti Szövetségnek.

--------------------

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában közönség nélkül megtartott pénteki gálaesten.
     
Jónyer István - Klampár Tibor - Gergely Gábor trió, világbajnok asztaliteniszezők (b-j), a magyar sport kategória kitüntetettjei a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-ánFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
Magyar építészet és építőművészet kategóriában Kovács Csaba építész, belsőépítész;
magyar képzőművészet kategóriában Szőcs Miklós TUI szobrászművész;
magyar oktatás és köznevelés kategóriában a Bolyai János Matematikai Társulat;
magyar tudomány kategóriában Kondorosi Éva molekuláris biológus;
magyar sajtó kategóriában Rónai Egon újságíró, televíziós-rádiós műsorvezető, riporter vehette át az elismerést.
A magyar sport kategóriában Jónyer István, Klampár Tibor és Gergely Gábor világbajnok asztaliteniszezők kapták a díjat.
Magyar irodalom kategóriában Kovács István költő, műfordító, történész, polonista;
magyar népművészet és közművelődés kategóriában Héra Éva közművelődési szakember;
magyar zeneművészet kategóriában Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester;
magyar színház- és filmművészet kategóriában Básti Juli színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat.
Takács-Nagy Gábor helyett külföldi koncertje miatt testvére, Takács-Nagy Katalin vette át a díjat.

Az ugyancsak 15 millió forinttal járó Közönségdíjat Borbás Mária televíziós szerkesztő kapta.

     
Básti Juli színművésznek, a magyar színház- és filmművészet kategória kitüntetettjének (b) gratulál Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-ánFORRÁS: 
 
Tavaly az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak
Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében felidézte, hogy A PANDÉMIA MIATT TAVALY NEM TARTHATTÁK MEG A HAGYOMÁNYOS DÍJÁTADÓT, helyette tíz olyan, az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetet díjaztak 20-20 millió forinttal, amelyek tevékenységében a járvány jelentős károkat okozott.

Elmondta: akkor még azt gondolták, hogy idén közönség előtt tudnak ünnepelni, de sajnos nem így történt, ezért nézők nélkül adták át az elismeréseket.

– A rendkívüli helyzetek általában rendkívüli embereket hoznak felszínre, ezért napjainkban különösen felértékelődött a tudósok szerepe – mondta Csányi Sándor, hozzátéve: azt kívánja, hogy minél előbb találjanak megoldást a mostani világjárványra, ami rombolja a gazdaságot, a társadalmat és fájdalmas tragédiákat okoz a családoknak.

 
704 érvényes jelölés érkezett
Csányi Sándor beszélt arról is, hogy a díj nagy társadalmi elismertsége annak köszönhető, hogy választásaikat mindig kizárólag a jelöltek által nyújtott teljesítményre alapozták.

Kiemelte, hogy nemcsak a Prima Primissima, hanem a Prima-díj is jelentős elismerés, hiszen minden kategóriában rendkívül sok, összesen 704 érvényes jelölés érkezett a korábbi díjazottak és a több mint 100 szakmai szervezet részéről.

     
Pálfy Péter Pál matematikus (b) a Bolyai János Matematikai Társulat nevében átveszi a magyar oktatás és köznevelés kategória díját Freund Tamástól, az MTA elnökétől a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2021. december 3-ánFORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT
– A legjobb háromba bejutni egy-egy kategóriában csak úgy lehetséges, ha valaki idejét, energiáját nem kímélve végzi hivatását. Elsők között lenni tudományban, kultúrában, sportban, művészetekben csak annak adatik meg, akinek az elszántsága tehetséggel párosul  – hangsúlyozta Csányi Sándor, majd gratulált a díjazottaknak.

text