Beszélgetés Kokas Erzsébet népdalénekessel, oktatóval, hagyományőrzővel

Beszélgetés Kokas Erzsébet népdalénekessel, oktatóval, hagyományőrzővel - Megőrizni, megtartani, továbbadni

A Kokas Banda szólistája, Erzsébetet nem csak a fellépések kötik le, de tizenegy éve népdaléneklésre is tanítja a fiatalabb generációt.

 A Kokas Banda neve sokaknak ismerősen cseng immáron nem csak Kárpátalján. Céljuk kultúránk megőrzése és továbbörökítése. Szólistájukat, Erzsébetet nem csak a fellépések kötik le, de tizenegy éve népdaléneklésre is tanítja a fiatalabb generációt. Vallja: saját hagyományaink megismerése mindennél fontosabb. Ismerjük meg őt!

– Mit tudhatunk a fiatal hölgyről?
– Tiszapéterfalván születtem, ma is ott élek. Általános iskoláimat Tiszabökényben kezdtem, majd a Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceumban folytattam tanulmányaimat. Érettségi előtt sok minden érdekelt, sokat gondolkodtam, hogy hogyan folytassam tovább. A népzene, a kultúra szeretete végig kísérte a gyermekkoromat, és édesapám, Kokas Károly hatására Nyíregyházán kezdtem tanulni népzene szakon. Mivel a pszichológia is érdekelt, így párhuzamosan Ungváron képeztem magam ez irányban. 2006-ban édesapám megalapította a Kokas Bandát, nagy büszkeség számunkra, hogy azóta is töretlen népszerűséggel állhatunk színpadra. 2010-ben pedig létrehoztuk a Napsugár Hagyományőrző Gyermekcsoportot, ahol szintén népzenére, néptáncra oktatjuk a fiatalokat. Több mint tíz éve oktatok, ez a mindenem, ez az életem.

– Népzenész családban nőtt fel. Hogyan élte ezt meg?
– Jól éreztem magam, otthon mindig is szerettem énekelni, de tiniként közönség előtt sosem mertem. Amikor megalapítottuk az együttest, és fellépésekre jártunk, akkor is sokat izgultam, néha még most is. De nagyon jó érzéssel tölt el, hogy átadhatjuk azt, amit megtanultunk. Sokszor megkérdezik, hogy az együttessel énekelni vagy tanítani szeretek-e jobban. Mindkettő a szívem csücske, talán egy picivel jobban szeretem a tanítást. Akkor úgy érzem, hogy többet adok a gyerekeknek.

– Emellett saját népzenei gyűjtésbe is kezdett. Hogyan alakult ez ki?
– Egy kedves magyarországi kollégám világított rá arra, hogy nagyon jó a különböző tájegységek dalait és táncait megtanulni és bemutatni, de addig tudásod nem lehet teljes, amíg a saját régiódra jellemzőket nem ismered. Ennek hatására kerestem fel idősebb személyeket, hogy meséljék el élményeiket, régi játékaikat, dalaikat. Sokat számít, hogy beszélgetek velük, így az ő szemükön keresztül ismerhetem meg még jobban a csodálatos kultúránkat.

– Majd megalakult a Tulipán Tanoda…
– Hat évvel ezelőtt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola alapításában, a Kokas Banda szakmai vezetésével létrejött a Kárpátaljai Népi Zenede. Akkor még annak keretein belül valósítottuk meg a népzene és néptánc oktatását. Ennek kereteit, hála Istennek, mára kinőttük, így három évvel ezelőtt megalakulhatott a Tulipán Tanoda Magyar Népművészeti Iskola. Három helyszínen – Tiszapéterfalva, Nagydobrony és Beregszász – vagyunk jelen, oktatóink néptáncra, népzenére, népi hangszerekre (citera, hegedű, harmonika, brácsa, klarinét, tambura) tanítják a kicsiket. Tantervünk a magyarországi tantervet követi, illetve egyénileg a gyermek adottságaira összpontosítva dolgozzuk ki azokat.

– Emellett a fiatal felnőttek oktatásában is részt vesz.
– Mint említettem, már egy ideje részt veszek a főiskolán zajló népzenei nevelésben. Az idei évtől pedig a Beregszászi Egán Ede Szakképzési Centrum kórusának lettem a vezetője, emellett leendő óvodapedagógusoknak népismeretet, néprajzot oktatok. Nagyon szeretem ezt a munkát, és mivel a hagyományőrző csoportban sok az óvodás korú gyermek, rálátásom van az ő fejlesztésükre, melyet átadhatok a hallgatóknak, hogy jövőbeli munkahelyükön hasznosítani tudják majd. Hiszem és vallom: kultúránkat, hagyományainkat nem csupán meg kell őriznünk, de tovább is kell azt adni.

– Van egy gyönyörű kislánya. Őt is a népzene irányába terelgeti?
– Aliz már hatéves, ő a szemem fénye. Nagyon bátor és nagyon határozott személyiség. Egyedül nem lehet kiállítani énekelni, de a csoportos foglalkozásokat nagyon szereti. Nem mondom, hogy feltétlenül a népzenével kell foglalkoznia, ez idővel majd úgyis eldől. Ameddig úgy látom, hogy élvezi a dolgot és könnyen megy neki, addig örülök én is.

– További tervek…
– Hála Istennek, sok fellépésünk van a Kokas Bandával, aminek nagyon örülünk. Emellett készül egy gyermekkönyvem, egy énekfüzet, amelyben kárpátaljai gyermekjátékok, népviseletszínezők, népdalok elevenednek meg, ezekhez videóanyagokat is csatolunk majd. Valamint folytatom tovább a tanítást, hogy minél több fiatallal megismertessem hagyományainkat, hogy ma is élővé tehessük azokat.

– Mi pedig további sikereket kívánunk!

Kurmay Anita

text