Hangos séta a Pesovár-emlékkiállításban az ÖKK podcast legújabb epizódjában

A falon újra és újra megjelenő életfa és a kiállítótérből kiszűrődő népzene mutatja az utat a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületébe betérőknek, hogy jó helyen járnak.

Az „Egy élet e tánc, melyben lélek a dal” – Pesovár Ferenc emlékezete kiállítás 2021 novemberében nyílt a népzene- és néptánckutató, a múzeum egykori néprajzi osztályvezetője emléke előtt tisztelegve. Az ÖKK Podcast legújabb epizódjában dr. Varró Ágnes néprajzkutató, a kiállítás rendezője vezet körbe bennünket. A tücsökzenével és kolompszóval kísért tárlatvezetés során bekopogtatunk Pesovár Ferenc irodájába, amely Fehérvárra kerülésekor egyben a szobáját is jelentette.

A néprajzi raktárban elképzelhetjük munka közben a frissen szerzett tárgyakat leltárba vevő szakembert, majd kilépve a múzeum falai közül egy térkép és sok-sok kép segítségével terepre indulunk: fényképezőgéppel, jegyzetfüzetekkel felszerelve fedezzük fel Pesovár vezetésével Fejér megye gazdag néprajzát. A fehérvári bölcsőcske, a mohai tikverőzés, a sibálás, az országban első szabadtéri múzeum, a sukorói tájház mind-mind a nevéhez köthető. A kiállítást végigjárva az is kiderül, hogyan lehet egy birkanyájnak összhangzattana, és hogy hosszú keresés után hol talált rá a juhait kereső pásztor pantomimikus-tánc zenéjére Pesovár Ferenc.

Csordás Csilla

text