Az együtt zenélés öröme

Tóthfalu

Negyedik alkalommal rendezték meg Tóthfaluban a Dúrmoló Téli Népzenei Tábort, amely négy napig tartott és 70 gyerek részvételével zajlott. Az eseményt a Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezte meg.

 
 Az első ilyen jellegű eseményt 2017-ben szervezték meg 90-es évekbeli táborok mintájára, ahol a fiatalok azért gyűltek össze, hogy muzsikáljanak és jól érezzék magukat.

Juhász Gyula szervező, Dúrmoló Téli Népzenei Tábor, Tóthfalu: Jött az ötlet, hogy a mostani fiatalságot is hívjuk össze, és próbáljunk ki minél nagyobb merítést, többfajta oktatást. Az oktatókat is úgy válogatjuk össze, hogy több környékről jöjjenek. Bánátból is, Bácskából is, Közép-Bácska, Észak-Bácska, hogy tudjanak itt találkozni a gyerekek.

Szabó Annamária népdalénekes, népzeneelmélet-tanár: Hát, igazából a fiatalok, a kicsik esetében nem is képzésről van szó, hanem inkább arról, hogy megszeressék és sokat énekeljenek, hogy sok dalt megismerjenek és azután, amikor már idősebbek lesznek, lehet akár hangképzésről vagy kicsit mélyebbre ható elméleti tudásról vagy ennek a bővítéséről beszélni. Igazából kicsi korban tényleg az a lényeg, hogy énekeljenek sokat és szeressenek énekelni.

A gyakorlati foglalkozások mellett közös éneklésre is volt lehetőség, valamint koncerteket és népmeséket is hallgathattak a résztvevők, ezenkívül a meghívott népzenészekkel, vendégelőadókkal is találkozhattak.

Mezei Borbála résztvevő, Zenta: Tavaly is inkább a társaság miatt jöttem, tamburáztam. Idén viszont már volt népi ének és akkor most oda mentem énekelni. Apukám is zeneszerző, Mezei Szilárd és mindannyian nagyon szeretjük a népzenét, néptáncra is járunk mindannyian az összes testvéremmel. Nagyon szeretjük a népi értékeket.

Bicskei Viola résztvevő, Oromhegyes: Nekem nagyon tetszik a tábornak a tematikája, főleg a népi ének. Most arra jöttem. Nagyon tettszenek a népdalok, amiket tanulunk. Nagyon szimpatikus az oktató is és mindig jó élményekkel térek haza. Szerintem a gyerekek nagyon szeretik az éneket és szükség is van rá. Nemcsak én, hanem a többi barátom is visszajár ebbe a táborba. Nem hiába.

A négynapos tárbor ma gálaműsorral zárult.

text