Hallhatóvá tenni a kisebbségek hangjait

A Kárpát-medencei néphagyomány ápolására és továbbéltetésére létrehozott nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza a Voices of Minorities (Kisebbségek hangjai) projekt partnereként 2018-ban sikerrel pályázott a Kreatív Európa programban.

„A projekt koordinátora, a szlovén Imago a 2017-es WOMEX-en keresett meg minket” – mondta Kalina Veronika, a Hagyományok Háza nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársa. „A Voices of Minorities olyan nép- vagy világzenei előadók egymás közötti cseréje, akik valamilyen etnikai kisebbség zenéjét játsszák vagy a zenéjük ilyen hatást tükröz. Ez egybecseng a Hagyományok Háza céljaival.” Az alapvető kérdések (például a népzene és a világzene országonként eltérő értelmezése) tisztázása után a partnerek megállapodtak a koncepcióban: mindegyik szervezet összeállított egy-egy portfóliót, amelyben a saját országának zenekarai, művészei szerepeltek. Ez egyfajta kiajánlóként működött a többi szervezet számára, akik a többiek portfólióiból válogatva hívtak meg előadókat a programjaikhoz.

 A Hagyományok Háza portfóliójában a moldvai csángó (Csángálló, Tázló, Fanfara Complexa), a cigány (Lakatos Mónika, EtnoRom), a török (Guessous Majda Mária) és a délszláv (Babra) nép- és világzene képviselői szerepeltek, akik közül többen kaptak meghívást a partnerség többi tagjától. 2019 májusában a Budapest Folk Fest hat koncertjén pedig a magyar közönség is találkozhatott a szlovén, belga és olasz előadókkal, a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó frissen felújított épületében. Ez a szervezőknek is jó alkalom volt az új színpad- és hangtechnika, valamint az új terek tesztelésére, amelyek segítségével a korábbinál színvonalasabban lehet megvalósítani az előadásokat.

A Hagyományok Háza ezen felül egy showcase-napot is tartott, amelyen a meghívott külföldi zeneipari szakemberek, menedzserek és a projektpartnerek is megismerkedhettek a magyar portfólióban szereplő zenekarokkal és művészekkel. „A zenei szórakoztató programot kibővítettük a kapcsolatépítés, a kulturális együttműködés és az ismeretterjesztés felé, kihasználva a szakemberek jelenlétét. A koncertek mellett volt például vezetett túra a Hagyományok Házában és beszélgetés az autentikus népművészetről, a vendégek pedig hasznosnak találták ezeket a kiegészítő programokat” – mondta Kalina Veronika.

A Hagyományok Házának ez volt az első pályázata a Kreatív Európa programban, így az elején természetes volt az ismeretlentől való félelem. A szakmai megvalósítással nem akadt probléma, de nagy méretű állami intézményként az adminisztráció és egy-egy dokumentum hosszú átfutási ideje gondot okozott.

 
Ide kapcsolódik:
 
Both Miklóst nevezték ki a Hagyományok Háza főigazgatójának
 
„Mi voltunk az egyetlen állami intézmény a projektben. Az Imago, valamint a belga és az olasz partnerek is kisebb-nagyobb civil szervezetek, így el kellett magyarázni nekik, hogy nálunk eseteként lassabban működnek a dolgok” – számolt be a tapasztalatairól a Hagyományok Háza munkatársa. „Fontos lenne, hogy az intézmények képzési tervében szerepeljen a belső munkatársak nemzetközi projektmenedzsment-képzése, mert egy ilyen pályázat lebonyolításához képzett szakemberekre van szükség.”

A projekttel a Hagyományok Háza célja többek között az volt, hogy kipróbálják magukat egy nemzetközi együttműködés résztvevőjeként. Kalina Veronika szerint sokat tanultak és inspirálódtak a partnerektől, a tőlük látott jó gyakorlatokat be tudják építeni az új programjaikba. A tapasztalatszerzés és a kapcsolatépítés mellett pedig természetesen a támogatás nyújtotta plusz forrás, valamint a Nemzeti Kulturális Alap önrész-pályázatán nyert összeg is jó helyre került. A Voices of Minorities további eredménye, hogy a Hagyományok Háza megszokott közönsége mellett a fiatalabb generációt is meg tudták szólítani. A teszt tehát sikeres volt, amit többek között az is bizonyít, hogy a Hagyományok Háza újabb nemzetközi együttműködésekbe is szívesen vágna bele a jövőben.


 Gida Bettina

A cikk a Kreatív Európa történetek 2018–2020 című kiadványban jelent meg. 

text