Évezredes néphagyományt elevenítettek fel

Debrecen

Debrecen – Regöléssel indította az évet a Motolla Egyesület a Homokkerti Közösségi Házban. A szervezet 22 éve idézi fel az évezredes népszokást, melynek lényege, hogy újévi jókívánságokkal, énekekkel köszöntsék vendéglátóikat a házról-házra járó regősök.

 
 Fiatalabbak az idősebbek kört alkotva ültek össze a résztvevők a Homokkerti Közösségi Házban szombat délután. Hagyományőrzők tanították a gyerekeknek a Kárpát-medence különböző tájairól összegyűjtött dallamokat. Először Badacsonyi Lajos regős éneke csendült fel, így kezdődött az évezredes néphagyomány felelevenítése.

 – Ahogy elkezdik ezeket a regős énekeket mondani, abban a pillanatban élővé válik a hagyomány. Nem kérdés az ember számára, hogy mi a jelentősége ennek. Aki ennek a jelentőségét nem érzi át, annak nem tudjuk elmondani, aki jelen van, aki a részesévé válik, az viszont pontosan tudja, hogy mit jelent ez a hagyomány – mutatott rá Gyöngy Péter, a Motolla Egyesület elnöke.

Az évezredes hagyomány egyfajta termékenység- és bőségvarázsló népszokás, amely az újév indítását szolgálja. Ilyenkor a házról-házra járó regősök jókívánságokkal köszöntik vendéglátóikat.

– A regölősnek két lényege van: az egyik az újévköszöntés, tehát ha beköszönt az újév, bármilyen kultúrában, akkor nyilvánvalóan köszöntik. A másik pedig az, hogy várjuk a tavaszt, tehát egy férfit meg egy nőt szeretnénk összeregölni. Szeretnénk, hogyha mindenki megtalálná a maga párját, mindenki megtalálná a maga életútját – fogalmazott Buka László, a Motolla Egyesület alapítója.

A debreceni regősök tevékenysége a városi, majd a megyei értéktárba is bekerült. Maga a regölés hagyománya pedig már kiemelt nemzeti érték, így hamarosan akár hungarikummá válhat.

 Óvári Anna

text