Bivalyerős táncház a Fonóban és kiállítás Halmos Béla emlékére

 Hazánk egyik legkülönlegesebb őshonos állata a magyar házi bivaly. A „bivalyerő” kifejezés méltán jellemzi fizikai adottságait, hiszen a gépek elterjedéséig könnyedén megbirkózott ez az állat cséplőgépek, ágyúk vontatásával is.

„Mi a Fonóban ugyanilyen energiákkal telten indítjuk a táncházak sorát a Bivalyerő - évindító koncerttel és táncházzal és bivaly ételek kóstolójával január 14-én Marticsek József bivalytenyésztő barátunk kezdeményzésére." - írják a szervezők. Az eseményen fellép Bese Botond és az Aprája dudazenekar, Berecz András mese- és énekmondó, Dóra Áron, az Egyszólam együttes: Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Fábián Éva, Agócs Gergely, a Fonó zenekar és Navratil Andrea és Legeza Márton. Ugyanezen a napon megnyitjuk „Béla bácsi" címmel Halmos Béla emlékére készült fotókiállításunkat. A kiállítást megnyitja néhány kedves és kötetlen, de hozzá hűen mégis komoly és tanító mondattal Sebő Ferenc, a Nemzet Művésze.

„Néhány évvel ezelőtt Marticsek József bakonyi gazda, télre való takarmánya elégett. Barátai a Fonóban szerveztek egy jótékonysági koncertet a megsegítésére, hogy a több milliós kárt valamelyest pótolják. A jószág megmenekült, a bivalyok többek között a koncertből befolyt segítségnek köszönhetően átteleltek, most pedig Marticsek József szeretne kedveskedni a Fonó közönségének egy másfél esztendős bivaly tinó húsával. A gazda zenész barátai  természetesen most sem hiányozhatnak az ünneplésből. Az est nem titkolt célja a bivalytenyésztés megismertetése a közönséggel és a bivalyhús minőségének dicsérete, amelyet tánc és zene mellett." (Agócs Gergely)

Az est házigazdája: Marticsek József, bivalytenyésztő. A színpadi műsor közreműködő vendégei: Bese Botond és az Aprája dudazenekar, Berecz András, Dóra Áron, Egyszólam együttes: Juhász Zoltán, Sáringer Kálmán, Fábián Éva, Agócs Gergely, Fonó zenekar és Navratil Andrea és Legeza Márton.

„Jámbor állat a bivaly,
s mi tagadás, lusta,
de ha kell, a hegyet is
helyéből elhúzza.

Olyan erős és olyan
nagyon igazságos,
nincs az a ló, amelyik
hívebb a gazdához.

Letérdel, de a terüt
cserben úgy sem hagyja;
én mondom ezt nektek, a
volt bivalyos gazda." /Kányádi Sándor/

Az esemény zenés-táncos rendezvénynek minősül, így a védettségei igazolványt belépéskor ellenőrizni fogjuk. Megértéseteket és együttműködéseteket köszönjük!

Ugyanezen a napon az esti program előtt, 19.00 órakor Halmos Béla Széchenyi-díjas prímás, népzenekutató emlékére nyitjuk meg kiállításunkat „Béla bácsi" címmel.

A kiállítás anyagát - a 2020-ban elhunyt - Rosta Kati rendezte össze 2014-ben, Halmos Béla halála után, - barátjaként, évtizedeken keresztüli munkatársaként, - az egri Kaláka-fesztivál alkalmából, melyet Kati több, mint 3 évtizeden keresztül szervezett. Szerepel benne számos közismert fotó, de vannak ismeretlenek is, jónéhány kép készítője maga Halmos Béla. Az anyagot Jantyik Csaba - zenész, producer, stúdiótulajdonos - Halmos Béla és Rosta Kati egykori barátja kapta meg Katitól „megőrzésre", további felhasználásra, mivel ő volt Halmos Béla segítője a Táncház '40 fotókiállítás anyagának összeállításában és bemutatásában is (magyarul, olaszul, japánul). A „Béla bácsi" kiállítást most 2 tablóval egészítjük ki, melyeken Rosta Kati előtt is tisztelgünk, rá is, - visszahúzódó, különleges lényére is - emlékezünk ez alkalomból.

text