Kóta életműdíjakat kaptak debreceni zenetanárok

Idén 14 kategóriában 37 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége – KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napján adtak át – közölte a szervezet az MTI-vel. Debrecenből Dévai János és Ordasi Péter kapott életműdíjat.

A díjat 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítéli oda a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismeréseként – olvasható a közleményben. Kiemelték, hogy idén új kategóriában is osztottak elismerést: első ízben kaphattak KÓTA-díjat azok az elkötelezett zenészek, akik zongorán közreműködve kísérik az éneklő együtteseket.

Életműdíjjal ismerték el Dévai János népzenész, népzenetanár, etnográfus, a debreceni Délibáb Együttes alapító tagjának munkáját. A méltatás szerint a Délibáb Együttes meghatározó jelenség volt a népzenei újhullám indításában koncertekkel, táncházakkal, népzenetanítással. Dévai János a Délibáb Népzenei Műhely keretében, a Kölcsey Megyei Művelődési Központ munkatársaként a népzenegyűjtés, az oktatás és táborszervezés terén is jelentős tevékenységet végzett.

 
Életműdíjat kapott Ordasi Péter karnagy, főiskolai tanár, aki pályáját a Kecskeméti Kodály Iskolában kezdte, majd Szegeden és Békéscsabán tanított, végül nyugdíjazásáig a Debreceni Egyetem karvezetés és zeneelmélet tanára, kórusvezetője volt. Iskolai és felnőtt kórusaival számos bel- és külföldi versenyen nyert rangos díjakat.

A népzenei együttesek kategóriájában a Hajdúsági Népzenei Együttes, valamint a Bugyi Népdalkör és Citerazenekar tevékenységét ismerték el.

Kiss Tamás

text