Hatalmas űrt hagyott maga után – Horváth Magda (1937-2022)

Életének 85. évében elment Horváth Magda tanárnő, Tósokberénd és Ajka város oktatásának és kulturális életének meghatározó személyisége. Sokunk példaképe és kedvenc magyar-történelem szakos tanára.

Szülei Horváth István tanár, iskolaigazgató és Hercz Magdolna tanító 1938-ban költöztek Tósokberéndre és egy magasabb dimenzióba emelték a település kulturális életét. Gyermekeik közül Horváth Magda folytatta azt a tanító, nevelő munkát, ami sok évtizeden keresztül jellemezte a tósokberéndi iskola egyediségét.

Magda tanár néni 1937-ben született. A tanítóképző elvégzése után 1955-59-ig Ajkán helyezkedett el, majd szeretett falujában kapott állást. Közben Pécsett magyar-történelem szakos tanári diplomával a tarsolyában tanított, igazgatóhelyettes és úttörő csapatvezető volt. Pályafutása végén 1987-1992-ig igazgatóként irányította lakóhelye iskoláját.

Tósokberénden a kicsiktől egészen a végzősökig tanította a gyerekeket a magyar néptánc lépéseire, kamatoztatva a táncpedagógiai ismereteit. Tanítványai számos elismerést szereztek országos szinten is. Nagy sikert arattak a Helikon ünnepségeken, a Szegedi Néptánc Fesztiválon, Csillebércen és folytathatnánk a sort. Elévülhetetlen érdemei vannak az Ajka-Padragkút Táncegyüttes sikereiben. Egy ideig még oktatta a csoport táncosait, akik napjainkban is hálával emlékeznek arra az időre.

Irodalmi színpados, színjátszó csoportjai változatossá tették a városi programokat. Összeállításaiban a kultúra szinte minden ága helyet kapott. Generációk nőttek fel a keze alatt.

Szabadidejéből sokat áldozott diákjaira, amikor felkészítette őket a versenyekre, a seregszemlékre, mert neki sokat jelentettek ezek a tanítványok, ők voltak a gyermekei, akiket egyre fényesebbre csiszolt.

Diákjaival együtt és külön is gyűjtötte szűkebb környezetének szellemi hagyatékait és tárgyi értékeit. Számos tanítvány az ő hatására lett pedagógus, néptáncos, helytörténeti kutató, néprajzos, vagy akár színész. A diákjainak életre szóló útmutatást adott.

Nyugdíjba vonulása után az „Életet az Éveknek” nyugdíjasklubok városi, megyei és országos elnökségi tagjaként a kultúra meghatározó egyénisége volt egészen addig, amíg az egészségi állapota azt megengedte. A Hagyományőrző Regös Nyugdíjas Klub vezetőjeként még 25 évig járt Tósokberéndre, az övéi közé, számos felejthetetlen közösségi programot szervezve.

Életművének összefoglalásaként megrendezte a nagy sikert aratott „Mozaikok” Az első 800 év Tósok és Berénd a XIX. században című előadást. A próbák alatt szárnyai alá vette a kicsiket. Példát mutatott a fiataloknak és az időseknek egyaránt, a határtalan teherbírásáról, a faluja iránti mélységes alázatáról. Nélküle nem sikerülhetett volna ez a felejthetetlen produkció!

Most kedves versével búcsúzunk tőle: „Gyalog szerettem volna jönni a porral lepett füveken, mezítláb, hogy frissen érezzem, ha felmelegszik a szülőföld pora, mikor megérkezem.” – Kedves Magda tanár néni megérkezett! Itt pedig egy nagy űrt hagyott, amit mi tanítványok és jó barátok az emlékek felelevenítésével fogunk kitölteni, még sokáig.

Horváth Magda tevékenységét számos elismeréssel értékelték az elmúlt 60 év alatt:

1961. Oktatásügy Kiváló Dolgozója, 1973. Úttörővezetői Érdemérem,

1977. Ajka Városért Díszoklevél, 1979. Kiváló Ifjúságvezető,

1984. Ajka Közművelődéséért, 1985. Ajka Városért Díszoklevél,

1987. Kiváló Társadalmi Munkás, 2009. Az 50 éves Ajka városért.Csendesné Bosits Évi 
 

text