Elhunyt Csiszár Aladár erdélyi cigányprímás

Elhunyt az erdélyi Marosmente egyik legmeghatározóbb muzsikus személyisége, Csiszár Aladár magyarpéterlaki prímás.

Csiszár Aladár 1937. május 18-án született Magyarpéterlakán. A Folkrádió szerint „a Maros mente, és talán egész Erdély egyik legnagyszerűbb hegedűsét tisztelhettük benne”. Zenészközösségbe született, hegedülni kisgyermekkorától tanították. Első tanítója édesapja Csiszár János volt, aki Marosvásárhely környéki falvakban muzsikált. Korai halála után a falu legjobb prímása, Lunka „Bolond” Jóska tanította. Kilenc évesen már önállóan, bandával játszott lakodalmat, akkor még az „öregek” (Rácz Samu cimbalmos, Rácz Lukács csellós) kíséretével. Később kialakította saját bandáját.

Csiszár Aladár a rendszerváltás után a magyarországi táncházak, táborok rendszeresen meghívott adatközlő zenésze, 1999-től a jobbágytelki Marosszéki Népzene és Néptánctábor hegedűtanára. Mind a fiatalabb népi hegedűsök, mind a szakmailag már elismert népzenészek mesterüknek és példaképüknek tekintik.

Mint írják: „olyan muzsikusegyéniség, akit nemcsak falujában ismernek el, de európai és amerikai turnéi után mára az egész világon. Mind hangképzése, mind vonókezelése megfelel a vidék stílusának, mégis karakteres, határozott intonációi, változatos, letisztult díszítései kiemelik őt a vidék zenészei közül, sőt a városi kávéházi-éttermi muzsikusok közül is. A Népművészet Mestere díjat 2014-ben kapta meg.”

Csiszár Aladár örökségének egyik továbbvivője a Magos zenekar, akikkel 2018-ban készítettünk interjút.

text