Megjelent a 65 esztendős Petrás Mária új lemeze

„Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget” - a leginkább a Muzsikás egyik énekeseként ismert Petrás Mária így írja le a világot, amelybe, illetve amelyből érkezett, és amely meghatározza témaválasztását keramikusként és népdalénekesként egyaránt. A 65 esztendős alkotó 2021-ben Napkelettől Napnyugatig címmel jelentetett meg újabb lemezt, melyen otthona, Moldva főképp egyházi témájú dalait énekli olyan hangszerek kíséretében, amelyekhez egyértelműen a magyarság ősi gyökereit és a keresztény világot kapcsolhatja a hallgató.

Petrás Mária éneke és a dalok hangszerelése visszarepít minket egy olyan esztétikához, amely az utóbbi évek professzionalizálódó autentikus népzenei közegéből kiesni látszik, azonban továbbra is megszólítja és megindítja azokat, akik számára a népzenében, a népi hagyományokban és a magyarságtudatban nem a divatok, illetve az újszerűség vagy a virtuozitás hordoz elsődleges értéket, hanem az ősi hitvilág elementáris, naturális megnyilvánulásai és szimbólumai. Ezt fogalmazza meg a lemez kísérőszövegének írója, Péterbencze Anikó is: 

Petrás Mária énekhangja az évszázadokon keresztül nehéz sorsát vállaló moldvai magyarok üzenetét hozza felénk. [...] A moldvai magyar tradíció Petrás Mária előadásában új értelmet nyer, és a hallgató számára a lélek megtisztulását segíti, mert az imák és fohászok egy tisztább, nemesebb világba emelnek bennünket.

A lemez 5 összeállításában olyan zenészek közreműködnek – többek között Kerényi Róbert vagy Szokolay Dongó Balázs –, akik a magyarországi táncházmozgalom és a nála fiatalabb, de szintén jelentős folkkocsma-kultúra moldvai közösségében régóta ismert és kedvelt előadónak számítanak. A felvételek némelyikében hallhatunk orgonát is, amely Petrás Mária vallásos meggyőződését támasztja alá. Ösztönös előadása a múlt évszázad falusi énekeseit idézi vissza.

A régi csángó világból kívánok hangokat, hangulatokat átadni, egy kicsi színes szikrát szeretnék a lelkekben gyújtani [...] Büszkén vállaljuk, hogy keleti gyökerű kultúránk és hitünk tartott meg bennünket - több, mint ezer éve - a magyarság soraiban. - vallja Petrás Mária, akinek munkásságát többek között Prima Primissima- és Magyar Örökség díjjal is elismerték.

A Fonó kiadásában megjelent lemez borítóján is Petrás Mária munkája látható, aki elsősorban figurális kerámiákat készít. Biblikus témájú domborműveiben, szobraiban szintén a csángó falvak imái és énekei elevenednek meg. Jellegzetes kerámiáit számtalan hazai és külföldi kiállításon láthatták már az érdeklődők. 

Wereniki

text